18 تا از خواص شیرین بیان برای سلامتی را بشناسید | عوارض این گیاه چیست؟!
شیرین بیان دارای موادمغذی فراوانی همچون انواع ویتامین B و ویتامین E و مواد معدنی از جمله پتاسیم و منیزیم می باشد. در عصاره شیرین بیان نیز ترکیبات گوناگونی نظیر گلیسریزین، فلاونوئیدها و ایزوفلاونوئیدها، تری پنوئیدها، استرودل ها، روغن های فرار و مقداری نشاسته، قند شامل گلوکز و ساکاروز، لیگنین، اسیدهای آمینه، آمین ها و موم ها یافت می شوند.
این گیاه به شکل عصاره و پودر برای تولید محصولات مختلفی مورد استفاده قرار می گیرند. عصاره شیرین بیان در آب نبات ها و نوشیدنی ها به عنوان شیرین کننده و پودر این گیاه برای مصارف درمانی همچون تمیز کردن پوست، درمان آکنه و اگزما استفاده می شود.
طبع شیرین بیان گرم و خشک می باشد.
18 خواص شیرین بیان برای سلامت جسمانی
1) درمان زخم های دهان همچون آفت
آفت یا زخم های دهانی، زخم های غیر مسری و کوچکی هستند که به صورت مکرر و دردناک در دهان و لثه برخی افراد مشاهده می شوند. خواص شیرین بیان و مصرف عصاره آن، باعث تحریک سیستم ایمنی بدن و در نتیجه تقویت مکانیسم دفاعی می شود. این اتفاق به بهبود درد و التهاب ناشی از زخم های دهانی کمک بسیار شایانی می نماید.
2) محفاظت از کبد در برابر عوامل بیماری زا
شیرین بیان دارای میزان زیادی از گلیسیریزین می باشد. این ماده با کاهش میزان سمیت کبدی، وضعیت عملکرد و مکانیسم های کبدی را بهبود می بخشد. فلاونوئیدِ ازوئگوئتیدین موجود در شیرین بیان نیز دارای خواص آنتی اکسیدان و مهارکنندگی است.
3) تقویت سیستم ایمنی و درمان مشکلات معدوی با خواص شیرین بیان
برای بهبود و تسکین مشکلات گوارشی می توان از ریشه شیرین بیان استفاده نمود. همچنین عصاره ی این گیاه نیز در مسمومیت غذایی، زخم معده و سوزش سردل کاربرد دارد. این عصاره به علت داشتن خواست ضد التهابی و تقویت سیستم ایمنی می تواند پوشش داخلی معده را سریعتر بهبود بخشد و تعادل معده را برقرار نماید.
4) کاهش اضطراب و افسردگی و رفع اختلالات عصبی
اگر استرس ها به مدت طولانی همراه افراد بمانند، آدرنالین و کورتیزون به صورت همیشگی ترشح خواهند شد. این امر غدد فوق کلیوی را خسته می نماید. مصرف عصاره ی شیرین بیان با تحریک این غدد، میزان ترشح هورمون کورتیزون را در سطح مناسب بدن قرار می دهند. موادمعدنی موجود در این گیاه همچون منیزیم، کلسیم، بتاکاروتن و فلاونوئیدها باعث کاهش علائم افسردگی در افراد و بهبود وضعیت افراد افسرده می شود. هم چنین شیرین بیان در درمان اختلالات عصبی همچون فلج بل (فلج ناگهانی و موقتی عضلات) و بیماری لایم موثر است.
5) درمان مشکلات مفصلی همچون رماتیسم
عصاره ی شیرین بیان به علت وجود اسیدی به نام اسید گلیسیریزیک دارای خاصیت ضد التهابی است. با استفاده از این خاصیت می توان رماتیسم مفاصل را درمان نمود. هم چنین شیرین بیان می تواند سطح عامل ایجادکننده التهاب یعنی سیتوکین را کاهش دهد و با این کار درد و تورم را بهبود ببخشد.
6) بهبود علائم دوران یائسگی و دردهای قبل از قاعدگی
ایزوفلان موجود در شیرین بیان به خصوص ریشه ی این گیاه می تواند هورمون های استروژن و پروژسترون را در تعادل قرار دهد. این گیاه علائم یائسگی همچون گرگرفتگی های شبانه را کاهش داده و شرایط سلامت روانی زن یائسه را در تعادل قرار می دهد. فیتواستروژن موجود در این گیاه نیز با افزایش ترشح هورمون پروژسترون سندرم و دردهای قبل از قاعدگی را بهبود می بخشد.
7) جلوگیری از بروز سرطان
اثرات ضد تکثیری شیرین بیان موجب کاهش احتمال بروز سرطان سینه می شود. همچنین ازوئگوئتیدین موجود در این گیاه با استفاده از آپوپتوز از بروز سرطان های روده بزرگ جلوگیری می کند. عصاره ی این گیاه نیز خاصیت ضد توموری داشته و باعث کاهش سمیت های ناشی از داروهای شیمی درمانی می شود. هم چنین این عصاره در درمان پروستات نیز بسیار موثر است. به کسانی که سیس پلاتین درمانی می شوند مصرف عصاره ی شیرین بیان پیشنهاد نمی شود.
8) بهبود سندروم خستگی مزمن
خواص شیرین بیان با قدرت سرکوب اثرات داروی استروئیدی بر غدد فوق کلیوی، می تواند برای افرادی که در مدت طولانی مجبور به استفاده از این داروها هستند مفید باشد. این گیاه دارای اسید گلیسیریزیک می باشد که این ماده باعث کاهش علائم خستگی و افزایش انرژی فرد می گردد.
9) تقویت سیستم ایمنی و مکانیسم دفاعی بدن
اینترفرون (یک عامل ضد ویروس) و اسید گلیسیریزیک موجود در گیاه شیرین بیان در کنار هم باعث تحریک سیستم ایمنی بدن و افزایش مقاومت فرد در برابر ویروس ها و باکتری های ایجادکننده عفونت ها می شوند. یکی از این عفونت ها آنفولانزا نوع A می باشد.
✔ اگر سرماخورده اید 👈👈 درمان سرماخوردگی با 30 روش قطعی طب سنتی
10) بهبود عملکرد سیستم تنفس
گلودرد، سرفه، سرماخوردگی، برونشیت و بیماری های ریوی مانند آمفیزم و سل ریوی به کمک شیرین بیان قابل درمان هستند. این گیاه همچنین در بهبود عفونت های ناشی از باکتری یا ویروس در سیستم تنفسی فوقانی بسیار موثر واقع می گردد. همچنین اسپاسم های برونش را تسکین داده و تنفس را آسان می نماید. با مصرف این گیاه سیستم تنفسی ماده ی مخاطی یا خلط سالمی تولید کرده و موجب تمیزی و سلامت دستگاه تنفس می شود.
11) درمان بیماری هایی همچون سل و عفونت
مواد موجود در شیرین بیان به میزان زیادی در فعالیت های ضد میکروبی و ضد میکوباکتریایی نقش دارند. همین امر باعث مفید بودن این گیاه در درمان عفونت های ریوی همچون سل ریوی شده است. هم چنین اسید گلیسیریزیک موجود در این گیاه برای درمان عفونت های ویروسی، باکتریایی و قارچی مفید می باشد. زونا، تبخال و سرطان از بیماری هایی هستند که شیرین بیان در درمان آن ها موثر واقع می شود.
12) افزایش سلامت قلب و عروق و کاهش میزان بروز تصلب شرایین
شیرین بیان دارای ماده ای به نام فلاونوئید گلابریدین می باشد. این ماده در هنگام بالارفتن سطح گلوکز از عروق محافظت کرده و مانع از تشکیل پلاک در شریان های بدن می گردد. این ماده با کاهش میزان تجمع لیپوپروتئین یا کلسترول LDL در شرایین باعث کاهش میزان بروز تصلب شرایین یا آترواسكلروز می گردد.
13) درمان بیماری های حاصل از ویروس HIV
شیرین بیان دارای ماده ای به نام گلیسیریزین می باشد که در درمان بیماری های ناشی از ویروس ایدز بسیار موثر است. این ماده که در ریشه ی گیاه قرار دارد به تولید بتا کموکاین ها کمک کرده و تکثیر ویروس را مهار می کند. همچنین این گیاه با تقویت سیستم ایمنی بدن مانع از تخریب سلول های دفاعی یعنی سلول های سفید خون می گردد.
14) سم زدایی بدن از بدن با خواص شیرین بیان
گیاه شیرین بیان، یک گیاه ملین است و می تواند سموم موجود در خون و روده بزرگ را برطرف نماید. Dehydroglyasperin ماده ای مفید در عصاره ی شیرین بیان است که باعث تحریک سم زدایی فاز ۲ و آنزیم های آنتی اکسیدانی شده و از این طریق به ازبین بردن سموم و مواد زائد بدن کمک می نماید.
15) خواص شیرین بیان و افزایش میزان باروری در زنان
مصرف چای شیرین بیان در بهبود مشکلات باروری همچون بی نظمی های هورمونی همانند تخمدان پلی کیستیک موثر است. شیرین بیان ترشح هورمون استروژن را در حالت متعادل قرار می دهد، قاعدگی های نامنظم را بهبود می بخشد، تخمک گذاری را منظم نموده و به لقاح تخم و ایجاد جنین کمک می نماید. همچنین این گیاه در درمان سندروم تخمدان پلی کیستیک و هیرسوتیسم (رشد موهای زائد) موثر است.
16) درمان چاقی، هپاتیت و پپتیک
فلاونوئید موجود در شیرین بیان سطح تری گلیسیرید بدن را کاهش داده و چاقی را درمان می کند. همچنین با سرکوب نمودن ترشح آنتی ژن هپاتیت B و بهبود عملکرد کبد در درمان این بیماری موثر است. شیرین بیان فاقد اسید گلیسیریزیک نیز برای درمان زخم معده یا پپتیک مفید است. عصاره ی این گیاه این زخم ها را بدون بروز هیچ گونه عوارضی بهبود می بخشد.
17) با خواص شیرین بیان از بروز نفروپاتی دیابتی جلوگیری می کنید
استفاده از شیرین بیان بو داده می تواند در درمان نفروپاتی موثر باشد. همچنین این گیاه از بروز گلومرولواسکلروز جلوگیری می نماید. در واقع با این کار عامل اصلی بروز نفروپاتی دیابتی حاصل از دیابت طولانی مدت را ازبین می برد.
18) مراقبت از پوست، مو، دهان و دندان
خواص شیرین بیان برای درمان بیماری های پوستی همچون اگزما، بیماری پای ورزشکاران و پسوریازیس مفید است. همچنین برای تسکین تورم و خارش پوست می توان آنرا به صورت موضعی مصرف نمود. عصاره این گیاه پوست را روشن می کند و از سرخ شدگی پوست در برابر اشعه ماورا بنفش حاصل از نور خورشید و التهاب جلوگیری می نماید. همچنین خواص شیرین بیان در کاهش چربی مو، شوره سر و بهبود رشد موها نیز کارآمد است. اما خواص عصاره شیرین بیان در درمان و جلوگیری از التهاب لثه و پوسیدگی دندان مفید واقع می شود. این گیاه عامل پوسیدگی دهان یعنی استرپتوکوک موتانس را از بین می برد و از ایجاد پلاک دندانی جلوگیری می نماید.
عوارض و مضرات شیرین بیان
اختلالات متابولیسمی:
در صورت مصرف ریشه ی گیاه شیرین بیان به مدت دو هفته، در بدن مایعات تجمع پیدا می کنند. این امر باعث بروز اختلال متابولیسم و ادم انتهاهای بدن می شود. در نتیجه ممکن است کلیه ها نیز آسیب ببینند. همچنین ممکن است وزن فرد به سرعت افزایش یابد و فرد دچار چاقی مفرط شود.
اختلالات قلبی:
مصرف شیرین بیان در برخی از افراد نتایج خوبی ندارد. ممکن است برخی دچار اختلالات قلبی مختلفی نظیر افزایش فشار خون شوند؛ بنابراین کودکان زیر ۱۰ سال و افراد دچار بیماری فشار خون باید از مصرف این گیاه بپرهیزند.
اختلالات هورمونی:
گاهی ممکن است گیاه شیرین بیان باعث بروز سرطان های پستان، فیبروئیدهای رحمی (تومورهای خوش خیم و غیرسرطانی رحم) و سرطان تخمدان شوند. این امر به دلیل اثر استروژن این گیاه بر بدن می باشد.
اختلالات در بارداری و شیردهی:
تاثیرات شیرین بیان به گونه ایست که نباید در طول بارداری مصرف شود؛ زیرا می تواند باعث بروز زایمان زودرس و یا سقط و مرگ جنین شود. همچنین زنان شیرده نیز نباید این گیاه و مشتقات آن را مصرف کنند؛ زیرا ممکن است فرزندان آن ها دچار عوارض جبران ناپذیر شوند. همچنین این گیاه با تاثیر بر سطح هورمون تستوسترون باعث بروز اختلالات جنسی در مردان می شود.
تداخلات دارویی:
مصرف شیرین بیان ممکن است با برخی از داروها سازگاری نداشته باشد و باعث ایجاد عوارض های شدیدی در فرد شود. در هنگام مصرف داروهای ادرارآور یا دیورتیک از مصرف گیاه شیرین بیان بپرهیزید. همچنین ممکن است این گیاه با کورتیکواستروئیدها تداخل پیدا کرده و سطح هورمون کورتیزون را دچار اختلال نماید.
هیپوکالمی:
تداخل گیاه شیرین بیان با داروهای کاهنده ی سطح پتاسیم می تواند باعث کاهش پتاسیم در بدن به میزان بسیار خطرناک شود. در نتیجه هیپوکالمی بروز می کند. هیپوکالمی باعث ضعف عصب و عضلات می شود و می تواند عوارض عصبی و عضلانی همچون هیپرتونی را به وجود بیاورد.
امیدواریم که مطالب مفیدی را برایتان ارائه کرده باشیم.
سوالات خود را با ما در اکسیرطب در میان بگذارید … .
مطالب زیر را حتما مطالعه کنید
2 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
مصرف این گیاه در زمان اقدام برای بارداری مجاز است؟و برای کسی که اصافه وزن نداره و و فقط شکم و پهلو داره. طبعش سرد و تر هست.
انتهای مقاله نوشته شد . برای زنان باردار مناسب نیست