33 تا از خواص گیاه آرتیشو که شاید نشنیده باشید! + دمنوش آرتیشو
گیاه شناسی آرتیشو
آرتیشو گیاه بومی مناطق مرکزی مدیترانه است ولی در حال حاضر در بیشتر نقاط معتدل دنیا کشت می شود. (خواص گیاه آرتیشو در ویکی پدیا)
رومی ها در حدود 2000 سال پیش این گیاه را پرورش می دادند و بعنوان سبزی در سالاد استفاده می كردند. آرتیشو در قرن شانزدهم در انگلستان و فرانسه برده شد و سپس در قرن نوزدهم در آمریکا کشت شد. اکنون کالیفرنیا و سواحل اقیانوس آرام مرکز کشت آرتیشو می باشد. کلمه Artichoke از کلمه ایتالیایی Articicco مشتق شده که بمعنی میوه کاج می باشد و آرتیشو هم مانند میوه کاج است .
آرتیشو برای رشد احتیاج به آب و باران فراوان درد .
آرتیشو گیاهی است چند ساله، درای ساقه ای راست که ارتفاع آن بحدود یک متر می رسد. برگهای آن پهن و دراز مانند برگهای کاهو است که برنگ سبز تیره است. در انتهای ساقه میوه آن که بشکل میوه کاج یا سیب فلس در است مشاهده می شود .گلبرگهای آن ضخیم و گوشتی بوده و انتهای گلبرگها ضخیم تراست که مصرف خوراکی درد .
طبیعت آرتیشو:
آرتیشو از نظر طب قدیم ایران گرم و کمی خشک است.
قسمت مورد استفاده گیاه آرتیشو، برگها و قسمت وسط آن است که بنام قلب آرتیشو معروف می باشد.
آرتیشو اصل:
برای خرید آرتیشو دقت کنید که برگها باز نشده و سفت و سبز باشند . هنگامی که برگهای آرتیشو قهوه ای است نشان دهنده کهنه بودن آن می باشد.
فصل آرتیشو معمولا ماههای فرودرين و دريبهشت ( آپریل و می )است .
تركيبات شيميايي:
برگهای خوردنی آرتیشو درای اینولین ، اینولاز و ماده ای تلخ بنام سینارین Cynarine می باشد. سینارین خاصی زیاد کننده ترشحات صفرارا درد و علت صفرا بری آرتیشو داشتن این ماده است.
خواص آرتیشو
1) کبد را تمیز و اعمال کبد را تنظیم می کند .
2)ترشح صفرا را افزایش می دهد .
3) از جمع شده چربی در کبد جلوگیری می کند و آنهایی که کبد چرب دارند بهتر است از آرتیشو استفاده کنند
4) یرقان مزمن را درمان می کند .
5) تقویت کننده بدن است .
6) موجب دفع ادرار می شود .
7) تب بر است .
8) در درمان رماتیسم موثر است .
9) یبوست های ناشی از عدم صفرا را درمان می کند.
10) در درمان ورم روده موثر است .
11) باعث دفع سنگهای کیسه صفرا می شود .
12) نیروی جنسی را افزایش می دهد .
13) کلیه و مثانه را گرم می کند .
14) گاز و نفخ معده و روده را از بین می برد .
15) باعث هضم غذا می شود . ( جالب است بدانید که یکی از برنامه غذایی مناسب بحساب میاد)
16) بیماریهای کبدی را درمان یم کند .
17) کلسترول خون را پائین می آورد .
18) داروی لاغری است و کسانیکه می خواهند وزن کم کنند و لاغر شوند می توانند هر روز آرتیشو بخورند .
19) سرگیجه را برطرف می کند .
20) آنهائیکه گوششان زنگ می زند اگر آرتیشو را بخورند آنرا برطرف می کند .
21) مبتلایان به بیماری قند می توانند با خوردن آرتیشو قند خود را تنظیم کنند .
22) در درمان میگرن موثر است .
23) در برطرف كردن بیماری آسم اثر مفید درد .
24) نقرس را برطرف می کند .
25) آرتیشو رگها را تمیز كرده و تصلب شرائین را درمان می کند .
26) در برطرف كردن اگزمت موثر است .
27) در درمان اکثر بیماریهای پوستی اثر مفید درد .
28) سموم بدن را دفع می کند .
29) زخم های ریه و روده را درمان می کند .
30) برای جلوگیری از ریزش مو از برگهای آرتیشو ضماد تهیه كرده و به سر بمالید .
31) برای برطرف كردن بوی بد زیر بغل عصاره برگ آرتیشو را به زیر بغل بمالید .
32) عصاره آرتیشو را اگر به بدن بمالید خارش را برطرف می کند .
33) برای رفع آب آوردن بدن از جوشانده آرتیشو بمقدر سه فنجان در روز استفاده کنید.
تقویت استخوانها با خواص آرتیشو
در این گیاه به میزان قابل توجهی ویتامین k وجود دارد لذا به تحکیم و تقویت استخوانها کمک خوبی میکند و فعالیت های متابولیک شکل گیری استخوان را ارتقاء میدهد. همچنین ویتامین k باعث پیشگیری از آسیب های عصبی احتمالی به مغز هم جلوگیری میکند.
آرتیشو و محصولات ضد پیری
اگر دقت کرده باشید در ساخت بسیاری از محصولات آرایشی بهداشتی ای که به منظور ضد پیری هستند، از گیاه آرتیشو استفاده شده است. این محصولات معمولا لوسیون ها و معجون ها هستند. اما همین مصرف خوراکی آرتیشو، گردش خون را بهبود بخشیده و کلسترول خون را پایین می آورد، لذا به سلامت کبد کمک بخصوصی میکند و در نتیجه پوستی شفاف و زیبا را برای شما هدیه می آورد. همچنین آرتیشو به لطافت و نرم شدن موهای سر نیز کمک شایانی میکند.
- چای آرتیشو: این گیاه را میتوان به عنوان دمنوش استفاده کرد که در ادامه خواص دمنوش آرتیشو را بررسی کردیم.
- کپسول و تنتور: برای افرادی که به هر دلیلی نمی خواهند خود آرتیشو را میل کنند، کپسول و تنتور هم وجود دارد.
مضرات آرتیشو
- مادرانی که نوزاد شیر میدهند، نباید از آرتیشو استفاده کنند. زیرا مصرف آرتیشو و برگ های آن، تاثیر مستقیمی بر روی مزه و بوی شیر مادر میشود و در نتیجه نوزاد خوب غذا نمیخورد.
- مصرف آرتیشو در دوران بارداری نیز توصیه نمیشود و فقط در حد محدودی جایز شمرده شده.
- در برخی افراد میتواند باعث بروز برخی حساسیت ها بشود.
- میتواند تاثیرات دارو های کاهش کلسترول را افزایش دهد و گاها خطرناک باشد.
آرتیشو را چگونه بپزیم؟! (5 مرحله)
- انتهای آرتیشو را که شبیه ساق است با چاقو ببرید.
- آرتیشو را درون ظرفی پر از آب ریخته و صبر کنید تا خاک و شن های لای برگ های آن رسوب کند. سپس آرتیشو را بشویید.
- ظرف جدیدی را پر از آب کنید ، مقداری نمک ، 2 قاشق روغن زیتون و اندکی هم سرکه به آن اضافه کرده و آرتیشو را درون آن قرار دهید و درب ظرف را ببندید و بگذارید آب آن بجوشد.
- پس از جوش آمدن آب، حرارت را ملایم کنید تا به آرامی آرتیشو ها شروع به پختن کنند. بعد حرارت را ملایم میکنیم تا آرتیشوها پخته شوند.
- زمانی که برگ های آرتیشو به سادگی قابل کندن بود یعنی آرتیشو پخته.
روش دوم پخت آرتیشو: (روش سریع)
در این روش باید از زودپز استفاده کنید: پس از آنکه آرتیشو را شستید مقداری آب را در زودپز بریزید ، مقداری هم سرکه و روغن زیتون و نمک اضافه کنید. سپس آرتیشو را درون زودپز قرار داده و درب آنرا محکم ببندید. بین 10 تا 15 دقیقه دیگر آرتیشو آماده است.
دمنوش آرتیشو
دمنوش آرتیشو یا همان کنگر فرنگی باعث تحریک ترشح صفرا می شود و به این ترتیب به دفع توکسین ها یا همان سموم انباشته شده در کبد کمک می کند.
آرتیشو گیاهی است چند ساله درای ساقه ای راست که ارتفاع آن به حدود یک متر می رسد. برگ های آن پهن و دراز مانند برگ های کاهو است که به رنگ سبز تیره است. در انتهای ساقه میوه آن که به شکل میوه کاج یا سیب فلس دار است مشاهده می شود . گلبرگ های آن ضخیم و گوشتی بوده و انتهای گلبرگ ها ضخیم تر است که مصرف خوراکی دارد .این گیاه به صورت بومی در نواحی جنوب اروپا و مدیترانه یافت می شود.
مواد موجود در آرتیشو به چه دردی میخورد؟
ماده موثر موجود در آرتیشو مانع انباشته شدن چربی در سلول های کبدی می شود.
اسیدکافئیک سبب برطرف شدن چربی کبد شده و فلاونوئیدها به دلیل داشتن خاصیت آنتی اکسیدان بسیار قوی، رادیکال های آزاد کبد را جذب و از تکثیر آنها جلوگیری می کند.
عصاره این گیاه، ذخایر چربی در کبد و سایر بافت ها را کاهش می دهد و با مهار آنزیم هیدروکسی متیل گلوتاریل، کوآنزیم A و ردوکتاز سبب کاهش کلسترول در بدن می شود.این گیاه به شکل دمنوش و در مدت ۴۵ روز باید استفاده شود تا از این طریق بتواند آنزیم های کبدی را تنظیم کند.
تاثیر آرتیشو بر کم کاری کبد و جلوگیری از انسداد کسیه صفرا
براساس آزمایش کلینیکی تاثیر این گیاه بر کسیه صفرا و کاهش درد شکمی و تهوع نیز به اثبات رسیده و دفع سنگ های کیسه صفرا از دیگر مزایای آرتیشو است.
در صورتی که سنگ کسیه صفرا حدود ۲ تا ۳ میلی گرم باشد می توان با استفاده مستمر و منظم این گیاه، آنها را دفع کرد.کاهش تا ۵۹ درصدی کلسترول و حدود ۸۲ درصدی تری گلیسیرید از جمله اثرات دیگر آرتیشو است.
طرح استفاده از گیاه دارویی آرتیشو در سال گذشته در استان همدان با همکاری پزشک متخصص داخلی توسط ۳۰ بیمار که دارای کبد چرب بودند و آنزیم های کبدی آنها نامنظم داشتند، انجام شد.
با انجام آزمایشات، سونوگرافی و اندازه گیری آنزیم های کبدی بیماران پس از مصرف گیاه دارویی آرتیشو و مقایسه آن با آزمایشات قبل از مصرف این گیاه، اثرات بسیار مثبت این گیاه دارویی برکاهش کبد چرب و تنظیم آنریم های کبدی به اثبات رسید.
سالاد آرتيشو بخورید!
سالاد آرتیشو را میتوانید به همراه ناهار میل کنید. این سالاد مخصوصا برای کسانی که کلسترول خون بالایی دارند بسیار عالی است. این افراد می توانند هر روز این سالاد را میل کنند و سطح کلسترول خون خود را به میزان بسیار خوبی کاهش دهند. به خصوص امروزه که مصرف فست فود رواج یافته مطمئنا بسیاری از ما در نزدیکی کلسترول بالا قرار میگیریم لذا با خوردن این سالاد میتوان از اینگونه بیماری ها پرخطر پیشگیری کرد.
روش تهیه سالاد آرتیشو:
هویج و آرتیشو را به صورت نگینی خرد میکنیم و آنها را با آب میجوشانیم تا نرم شوند. سپس نخود فرنگی را به این ترکیب اضافه میکنیم و پس از 8 تا 10 دقیقه، ظرف را از روی حرارت بر میداریم و مواد داخل آنرا میشوریم. بعد از اینکه مواد خشک شدند، کاهو های خرد شده را هم به آنها اضافه میکنیم. میتوانید مقداری آبلیمو هم به سالاد خود اضافه کنید. امیدواریم از این سالاد لذت ببرید.
شیوهی نگهداری آرتیشو:
آرتیشو را در یخچال قرار دهید. این سبزی باید به صورت آزاد در یک کیسهی پلاستیکی یا آلومینیومی پیچیده شود. آرتیشوی تازه به مدت یک هفته میماند اما بهتر است آنها را زود مصرف کنید. اگر آرتیشو را پختید، باید قبل از گذاشتن آن در یخچال کاملا خنک شوند، البته اگر قرار است به مدت یک یا دو روز روز نگهداری شوند. آرتیشوی شستهشده را در یخچال قرار ندهید زیرا رطوبت سبب میشود که این گیاه خوراکی خراب شود. قبل از اینکه آرتیشوی خام یا پخته را در یخچال قرار بدهید، اطمینان حاصل کنید که کاملا خشک باشند.
دیدگاهتان را بنویسید