بخش چهارم: ادامه درمان کثرت خون ریزی در دوران قاعدگی
صوت خانم دکتر صفایی :
انواع مزاج های رحم:
- مزاج سرد رحم
- مزاج گرم و خشک (مزاج صفراوی)
- مزاج سوداوی
- مزاج رطوبی
برای درمان این مشکل در ابتدا باید مزاج فرد شناسایی شود. برای این کار باید حالت چهره و رنگ آن، میزان نفع و یا ضرر فرد از سردی ها و گرمی ها در حین خون ریزی و علائم مربوط به مزاج رحم مثل موهای آنه، رنگ خون قاعدگی و غیره را بررسی نمود و مطابق با مزاج شناخته شده درمان را انجام داد.
برای تشخیص رنگ خون دستمال سفیدی را به خون آغشته کرده و در معرض گرما و نور قرار می دهیم. بعد از خشک شدن خون رنگ حاکم بر آن شناسایی می شود. اگر خون پرقوام و غلیظ باشد، در حقیقت غلبه ی خون را نشان داده و اشاره به خون گرم و مرطوب دارد. اگر رنگ خون متمایل به زرد و سرخ آتشین باشد، نشان دهنده ی خون صفراوی است. اگر رنگ خون روشن و صاف باشد، نشان از خون بلغمی دارد و اگر خون تیره باشد، نشان دهنده ی خون سوداوی است. دقت داشته باشید که حتما باید علائم بدنی و ظاهری فرد را نیز برای درمان در نظر گرفت.
برای درمان خون ریزی ها باید بررسی نمود که علت آن ناشی از گرمی می باشد و یا سردی دلیل آن می باشد. اگر خون صفراوی باشد، باید حتما رحم را سرد کرد. اگر خون ریزی ناشی از بلغم است، باید رحم را گرم نمود؛ بنابراین مزاج رحم تعیین کننده ی نوع درمان است.
اگر از ریزش خون جلوگیری نشود، فرد دچار بی اشتهایی می گردد؛ زیرا آسیب اصلی کثرت خون ریزی به کبد وارد شده و کبد نمی تواند خون کافی را به اعضای دیگر بدن برساند. در نتیجه اعضای بدن همچون معده، رحم، سیستم عصبی و غیره ضعیف می شوند.
❌ افراد دچار خون ریزی شدید معمولا عصبی هستند، دارای اشتهای کم می باشند، به علت از دست رفتن کارایی کبد دست ها و پاهای آن ها دچار ورم می شوند، صورتشان زشت می شود و به مرور زمان خلط صفرا در بدن این اشخاص زیاد شده و بدن دچار عفونت های زیاد می شود؛ بنابراین می توان گفت که خون ریزی های زیاد لطمه های بسیاری به زیبایی و ارگان های داخلی بدن وارد می کنند که شامل ضعف اشتها، ضعف عصب، ضعف و کاهش کارایی رحم و به طبع تشدید مشکل خون ریزی می باشد. همه این علائم ایجاد شده می توانند باعث شدت یافتن ریزش خون شوند.
برای درمان باید علاوه بر تشخیص مزاج، محیط زیست و آب و هوا را نیز در نظر گرفت. درمان انجام شده برای فصل گرم با درمان انجام شده در فصل سرد متفاوت است. در فصل سرد از داروهای گرم و در فصل گرم از داروهای سرد استفاده می شود.
اگر خون ریزی زیاد برای فرد مفید باشد و باعث بهتر شدن حالت ظاهری بدن و خروج خون کثیف از بدن شود، نباید مانع از دفع آن شد اما اگر خون ریزی باعث ایجاد ضعف و بی حالی و رنگ پریدگی در فرد شود، باید مانع خون ریزی گشت.
درمان خون ریزی های گرم و خشک (صفراوی)
✅ در خونریزی های صفراوی که رنگ خون قرمز آتشین می باشد، حجم زیادی از خون از بدن خارج می شود. در شرایطی که اوج خون ریزی به علت گرمی می باشد باید داروهایی با حالت قبض و سردی مصرف گردد. قبض باعث بسته شدن دهانه عروق و سردی باعث افزایش غلظت خون می گردد و در نتیجه می توان از خون ریزی های شدید جلوگیری کرد.
از جمله غذاها و میوه هایی که دارای قبض می باشند می توان به انار، ریواس، به، سیب مخصوصا سیب های کال، زرشک، سماق و غیره اشاره نمود. از داروهایی که برای کاهش خون ریزی استفاده می شوند نیز شامل قرفه، بارهی و قرص هایی متشکل از قابضات (قبض کننده) مختلف هستند که انقباض سریعی در تمامی عروق ایجاد کرده و از شدت خون ریزی می کاهند.
دقت کنید که نباید از قابضات به میزان زیادی استفاده نمود؛ زیرا این مواد علاوه بر عروق رحمی بر سایر عروق بدن نیز تاثیرگذار هستند و باید به صورت دوره ای و موقع شدت و حدت خون ریزی مصرف شوند.
غذاهای قبض کننده در خون ریزی های صفراوی باعث کاهش میزان خون دفع شده می شوند. از جمله این غذاها می توان به سیرابی، غذاهای حاوی عدس، غذاهای حاوی آهن بالا اشاره نمود.
✅ در طب سنتی هم داروهایی موجود است که اصطلاحا به آن آب آهن تاب یا جنس الحدید می گویند که از قراردادن خاک یا براده ی آهن در کوره بدست می آیند ولی در طب جدید به شکل قرص خوراکی در آمده اند. هر دوی این داروهای سنتی یا جدید دارای عملکرد یکسانی هستند و باعث کاهش خون ریزی های رحمی و حتی به مرور زمان جلوگیری از شدت آن در دوران قاعدگی می شوند.
دیدگاهتان را بنویسید