افزایش روزافزون استفاده از داروهای گیاهی در جوامع مختلف
بهره مندی از گیاهان دارویی با توجه به خواص بیشمار آنها روزبروز در حال افزایش می باشد. در این بین شرکت های معتبر دارویی در اقصی نقاط دنیا در فاز های مختلف عملیاتی به تولید داروهای مختلفی بر پایه ی گیاهان دارویی روی آورده و جامعه ی مدرن را با گیاهان سنتی بیشتر از پیش آشنا کرده اند .
در این مقاله به بررسی خواص دانه سویا و خواص بادرنجبویه که از شناخته شده ترین و پرمصرف ترین گیاهانی با خواص دارویی می باشند خواهیم پرداخت .
دانه سویا :
سویا یکی از پرمصرفترین مواد گیاهی می باشد که در اشکال مختلف مورد مصرف قرار میگیرد . به دلیل داشتن پروتئین بسیار بالا ، سویا ماده ای مناسب برای گیاه خواران می باشد و نیازهای آنها به پروتئین گوشت قرمز را به صورت کامل برطرف می کند . از مهمترین فراورده های سویا می توان به دانه سویا ، پروتئین بافت دار سویا ، روغن سویا و … اشاره کرد .
پروتئین بافت دار سویا در برخی از دستورهای آشپزی مورد استفاده قرار میگیرد . از جمله برای غذاهایی مثل ماکارونی استفاده از پروتئین سویا مرسوم است . این ماده دارای پروتئین زیادی می باشد از این رو نباید در مصرف آن زیاده روی کرد .
دانه سویا در طبیعت به دو صورت یافت میشود . دانه سیاه رنگ و دانه ی سفید رنگ. دانه ی سیاه رنگ بیشتر در طب سنتی مورد استفاده قرار میگیرد که در کشور چین به صورت گسترده ای از آن استفاده میشود . اما دانه ی سفید به عنوان یکی از منابع اصلی تامین غذا در کل جهان شناخته میشود و در بسیار از کشورها استفاده ی فراوانی از آن صورت میگیرد .
در کشور عزیزمان ایران از دانه ی سویا بیشتر به عنوان آجیل نام برده میشود . دانه های آجیلی سویا پیش از مصرف به اصطلاح بوداده میشود و در نتیجه بدون نیاز به پخت قابل استفاده می باشند .
از مهمترین خواص دانه سویا می توان به موارد زیر اشاره کرد :
– به دلیل فیبر موجود در دانه سویا ، میتواند در کاهش اشتهای افراد موثر بوده و در تناسب اندام آنها نقشی سازنده ایفا کند.
– به دلیل وجود پروتئین زیاد برای ورزشکاران بسیار مفید می باشد .
– باتوجه به وجود چربی های سالم و غیراشباع در آن می تواند در کاهش کلسترول بد خون تاثیر گذار باشد. استفاده از این ماده برای افرادی که مشکلات قلبی دارند باید با مشورت با پزشک و یا حکیم طب سنتی صورت گیرد .
– همچنین دانه سویا می تواند در کاهش علائم یائسگی ، کاهش دردهای ناشی از دوران قاعدگی و درمان اختلالات و بی نظمی های دوران قاعدگی نقشی ماثر ایفا کند.
نکته مهم در مصرف دانه سویا ، پرهیز از استفاده بیش از حد از این دانه ی گیاهی می باشد که میتواند مشکلات عدیده ای را برای افراد بوجود آورد.
خواص بادرنجبویه :
بادرنجوبیه که با نام بادرش نیز شناخته میشود از قدیم الایام برای بهبود خلق و خوی و رفع عطش توصیه می شده است .
استفاده از عرق بادرنجوبیه به منظور کاهش فشار های عصبی و کاهش استرس بسیار معمول می باشد و از این رو می باشد که در معرفی این گیاه از آن به عنوان معجون تغییر خلق و خوی اشخاص نامبرده میشود .
یکی از خصوصیات بادرنجوبیه افزایش فشار خون میباشد . از این رو در مصرف این فراورده های این گیاه دقت کافی را داشته باشید و در صورت داشتن فشارخون بالا ، با هماهنگی پزشک و یا طبیب طب سنتی اقدام به مصرف این آن کنید .
از دیگر خواص بادرنجبویه ، افزایش آرامش عظلات می باشد . از این رو به عنوان بهبود دهنده ی خواب توصیه شده است .
در مناطقی از شمال غرب ، تهران و شمال شرقی کشور بادرنجوبیه به صورت خودرو رشد میکند و در ابتدای فصل تابستان عرق گیری از این گیاه شروع میشود .
استفاده ی مناسب از بادرنجبویه با توجه به شرایط خلق و خویی و همینطور سلامت قلبی افراد متفاوت می باشد . به صورت کلی باید در مصرف هر نوع گیاه دارویی شرایط شخص مورد بررسی قرار گرفته و هیچ وقت مصرف از مقدار مشخص شده افزایش نیابد .
گسترش مصرف گیاهان دارویی :
بسیاری از خصوصیات گیاهان دارویی ناشناخته مانده است. گسترش علوم مرتبط با طب سنتی در دانشگاه های کشورهای مختلف در سالیان اخیر امکان انجام آزمایشات هر چه بیشتر بر روی گیاهان دارویی را فراهم کرده است و از این رو شناخت نسبت به این گیاهان افزایش چشم گیری داشته است .
بسیاری از کشورهای مدرن جهان منجمله چین ، ژاپن ، کره ، آلمان ، آمریکا و … نسبت تجویز داروهای گیاهی در مقابل داروهای شیمیایی در سال 2018 ، 70 درصد بوده است که این مقدار در ایران تنها به 3 درصد خلاصه شده است .
عدم بهره برداری صحیح ، عدم انجام تحقیقات بنیادی سبب شده است که بسیاری از گیاهان پر ارزش و دارویی کشور به صورت عمومی در دسترس قرار نگرفته و عموم مردم از ویژگی ها و خواص آنها آشنایی کافی نداشته باشند . با مطالعه ی خواص گیاهان دارویی (https://zarinbano.com/category/health/benefits-of-medicinal-plants/) میتوان دیدی کلی نسبت به فواید و مضرات آنها پیدا کرد و با تحقیقی بیشتر و مراجعه به حکیمان طب سنتی ، استفاده از این گیاهان در زندگی روزمره را آغاز کرده و از فواید بیشمار آنها بهره جست .
دیدگاهتان را بنویسید