طب سنتی و طب اسلامی چیست حقایق جالب این دو علم
سلام و عرض ادب خدمت کاربران اکسیر طب ، میتونم بگم این یکی از بهترین مقالات برای شناخت دقیق طب سنتی و یا گیاهی است ، شاید الان تو دلتون بگید قراره فقط تعریف خوبی ها بشه در حالی که خیر قرار است حقیقت گفته بشود که آیا طب گیاهی اعتبار و فایده ای دارد یا خیر؟
طب سنتی چیست؟
به طور خلاصه طب سنتی علمی است با قدمتی بیش از 1000 سال و میراثی گرانقدر مبتنی بر شواهد و محصول کار علمی و تحقیق هزاران دانشمند و پزشک بزرگ از جمله ابوعلی سینا ، رازی ، عقیله خراسانی ، حکیم محمد اعظم خان و … میباشد که در طول قرون و اعصار در مجموعه هایی کوچک و بزرگ گردآوری شده.
کتاب های طب سنتی افرادی چون زکریای رازی و مخصوصا ابن سینا شهرت زیادی دارد تا جایی که قریب به ۵۰۰ سال در دانشکده های اروپایی و آسیایی توسط اساتید تدریس شده است. اصول طبابت در این آثار طب سنتی، بر چهار طبیعت مزاج انسان یا اخلاط اربعه بوده از جمله: بلغم، صفرا، سودا و دم.
آیا این طب فایده ای هم دارد؟
قطعا فایده دارد…! بدون اغراق میشود گفت نتائجی مثبتی که داروهای گیاهی دارد بسیار اثر بخش و مفید است
1-بیماری از ریشه درمان میشود
این یکی از تاثیرات بسیار مفید است که شما دیر به دیر بیمار میشوید چون اَخلاط بیماری به آرامی به روش دارو های گیاهی از بدن شما خارج میشود
2-درمان بنا بر هر مزاجی پیش میرود
هر مزاج و طبعی با یک نوع دارو و روش درمانی خاص سازگاری دارد ، در حالی که وقتی شما به یک پزشک عمومی مراجعه میکنید معمولا دارو از پیش تعیین شده است
3-درمان ها طی چندین هزار سال تجربه شده
طب سنتی نیازی به موش آزمایشگاهی ندارد و دارو ها یا عرقیجات گیاهی کاملا تجربه شده هستن و راحت میتوانید با اعتقاد و توکل به خدا از این دارو ها استفاده کنید تا به اذن خدا شفا پیدا کنید
4- عوارض کمتری نسبت به دارو های شیمایی دارد
دارو های شیمایی اکثرا اثر مخربی بر روی کبد و یا کلیه و معده انسان میذارد
طب اسلامی چیست؟
العلم علمان : علم الاديان و علم الابدان
دانش بر دو گونه است : دانش دين ها و دانش بدن ها.
طبابت ، كار خداوند است.
قرآن كريم ، از ابراهيم خليل (عليه السلام ) نقل مى كند كه فرمود:
و اذا مرضت فهو يشفين .(شعرا، آيه 80)
و چون بيمار شوم ، او (خداوند) شفايم مى دهد.
اين سخن ، بدين معنا است كه طبابت ، كار خداوند متعال است و طبيب واقعى اوست . خداوند است كه خواص درمانى را در داروها نهاد و در نظام آفرينش ، براى هر دردى دارويى آفريد و به انسان ، استعداد شناخت دردها و داروها و چگونگى درمان آنها را عنايت كرد و بدين سان ، او را مظهر نام هاى ((طبيب )) و ((شافى )) خود، قرار داد، چنان كه پيامبران الهى نيز (براى درمان بيمارى هاى جان ) مظهر اين نام هاى مقدس هستند. بنابراين ، از نگاه اسلام ، طبيب و دارو خواه براى روح (جان / روان )، و خواه براى تن (بدن / جسم )، تنها نقش يك واسطه را در نظام حكيمانه آفرينش ايفا مى كنند و درمان كننده ، فقط خداوند متعال است
اما اگر بخواهیم طب اسلامی رو به طور واضح تعریف کنیم : طبی که ارتباط دقیق جامع مادیات و معنویت موجود و تبلور یافته در جسم را تعریف می کند، طب اسلامی نامیده می شود.
تمامی مکاتب دنیا طب را بر اساس مشاهده تعریف کرده اند؛ خیلی دقیق و جدی. اما عالم به سلولهای یک اندام جاهل به سلولهای اندام دیگری می شود که نقص طب کلاسیک است. اما نقص مهمتر آن است که تعریف کلی از مادیات جسم دارند اما ارتباط جسم با جهان چه؟ یعنی محیط زیست (موقعیت جغرافیایی محیط زیست چه نقشی در سلامت انسان دارد یا نه؟ در جایی که انسان هایی دروغگو زندگی می کنند یا انسان های پاک، در سلامت ما نقش دارد یا نه؟ و نیز ارتباط با مونسان چه نقشی در سلامت دارد.
بحث بعد غذا است که در طب کلاسیک تعریف پروتئین و ویتامین است. اما بدست آوردن پروتئین از طریق حلال یا حرام آیا می تواند نقشی در سلامت یا بیماری ما داشته باشد یا نه؟ این صحبت را طب اسلامی باید توضیحی برای ارائه آن داشته باشد.
در عاشورا دو گروه مسلمان روبروری هم ایستاده بودند. هر دو نماز می خواندند، حتی نماز شب می خواندند هر دو اهل روزه بودند هر دو فریاد تکبیر برای حمله به هم داشتند. گروه دشمن کافر نبودند، همه مسلمان بودند ولی رو در رو ایستادند که علت رو در رویی این گروه با امام حسین، نقش غذای حرام بود که باور اینها را متغیر کرد غذای حرام می تواند باورهای انسان و توانایی های جسمی و روحی انسان را تغییر می دهد.
وبسایت اکسیرطب تمام هدفش بر این است که تمام مقالاتش را بر اساس چهار عنوان تالیف کند که شامل : گیاه درمانی ، عسل درمانی ، آب درمانی و قرآن درمانی است که انشالله به تفصیل برای هر عنوان تولید محتوا خواهد شد
تفاوت های مصداقی طب اسلامی با طب سنتی:
✅ آداب و شرایط حجامت در طب اسلامی نیز با طب سنتی اختلاف دارد. یکی از آداب در طب اسلامی این است که نباید هزینه ای بابت حجامت گرفته بشود در حالی که در ایران هزینه های خوبی بابت حجامت به پزشک داده میشود و معمولا هم پزشک روی اصول حجامت نمیکند ، ( آموزش حجامت روی اصول مطالعه شود )
✅ در طب سنتی توصیه می شود میوه هایی مانند به و سیب را خشک کرده و بعنوان دمنوش استفاده کنند اما طب اسلامی آب همراه میوه یا بعد از آن سم معرفی شده است.
نکته: شاید آب فاتر یا میوه خشک شده اشکال نداشته باشد!
✅ در طب سنتی توصیه اکید به جایگزینی روغن کنجد با روغنهای مصرفی می شود که در طب اسلامی کنجد، ارده و فرآورده های دیگر آن سبب آلزایمر، فراموشی و زوال مغز می شود و در مورد روغن کنجد فقط یک روایت آن هم برای سردرد که پیامبر (ص) در بینی می چکاندند.
نکته: در طب اسلامی برای روغن مصرفی، روغن زیتون، شحم گاو، زرد گاوی و گوسفندی و دنبه معرفی شده اند. همان طور که در سوره تین ، توصیه به زیتون شده.
✅ در طب سنتی توصیه میشود برای رفع کم خونی از قرص آهن و آهن تاب و کفگیر آهنی استفاده شود ، مثلاٌ قاشق های آهنی آمده است برای اینکه در هنگام پخت غذا آن قاشق در داخل ظرف غذا باشد و همراه با آن پخته شود تا آهن ازش رها شود .
ولی در طب اسلامی آهن را رجس، نجس و مسخ معرفی می کند تا جایی که حتی در صورت دست زدن به آهن توصیه شده است دستها شسته شوند.
نکته: در طب اسلامی برای رفع کم خونی ترکیب سه شیره انگور، توت و خرما؛ مرکب ششم از ترکیبات دهگانه طب اسلامی (قرص خون) یا برخی موارد دیگر معرفی شده اند.
✅ در طب سنتی توصیه به زالو درمانی می شود که در طب اسلامی اصلا به آن توصیه نمی شود و تنها یک روایت آن هم از اهل سنت وارد شده است.
نکته: در طب اسلامی حجامت و فصد، درمان و پیشگیری از بسیاری از بیماری ها معرفی شده اند که همراه با سیاهدانه جایگزین بسیاری از عمل ها هستند. ( اگر نسبت به فصد آشنا نیستید لطفا مقاله مربوطه را بخوانید : فصد چیست )
✅ در طب سنتی توصیه به عرقیجات انواع گیاهان می شود که در طب اسلامی تایید نمی شود زیرا در فرایند تهیه آنها مواد الکلی یا سمی ایجاد می شود.
نکته: در طب اسلامی توصیه می شود گیاهان دارویی، صرفا جهت درمان و بصورت دمنوش مصرف شوند (تنها در چند مورد، جهت پیشگیری نیز توصیه به مصرف شده است).
✅ در طب سنتی توصیه به مصرف گیاهانی می شود که بر اثر تجربه، اثربخش بوده اند که در طب اسلامی توصیه نمی شود مثلا گل گاو زبان و شیرین بیان که مضراتی نیز دارند و در طول زمان این ضررها نمایان شده است.
نکته ۱: طب اسلامی تنها گیاهانی را توصیه می کند که معصومین علیهم السلام تجویز کرده اند چرا که هیچ عارضه ای ندارند.
نکته ۲: در طب شیعی حدود ۱۵۰ گیاه معرفی شده اند که می توان در درمان های دیگر نیز استفاده کرد. مثلا گیاهی که برای سودا معرفی شده است در درمان معده نیز مفید واقع می شود.
✅ طب سنتی مزاج ها را درمان می کند، طب شیمیایی عوارض را درمان می کند و به ریشه بیماری کاری ندارد. اما طب اسلامی ریشه را درمان می کند یعنی هم مزاج و هم عوارض را
✅ در طب سنتی مزاج برای اعضا معرفی می شود مثلا سر را سودایی و کبد را صفرایی می نامند که در طب اسلامی مزاج کلی برای کل بدن داریم چرا که مزاج درون خون است که در کل بدن جریان دارد.
✅ در طب سنتی لبو و چغندر توصیه می شود که در طب اسلامی بهیچ عنوان توصیه نمی شود.
نکته: لبو و چغندر و شکر حاصل از آن بشدت نهی شده است و برگ چغندر بسیار توصیه شده است و فواید بسیار زیادی دارد.
✅ در طب سنتی به مصرف لبنیات خیلی توصیه نمیشود زیرا سردی بدن بالا میرود ولی در طب اسلامی آماده که غذای کامل و بسیار مفیدی است.
طب اسلامی ایرانی چه می گوید؟
این طب معتقد است هر چه از طبیعت دور شویم به بیماری نزدیک می شویم.باید دانست طب اسلامی ایرانی یک طب کاملا علمی است بسیار مستدل با دلایل و توضیحات کاملا منطقی که تجربه بسیار ارزشمند و طولانی به همراه دید بسیار دقیق و جانع نگر نسبت به تمامی بدن دارد
و در جهت فعال کردن و بیدارنمودن طبیعت بدن برای درمان و پیشگیری تلاش می کند و پزشک را خادم طبیعت بدن می داند و در واقع طبیب به کمک روش های مختلف درمانی موجود در این طب بدن را در مسیر تعادل و پاکسازی از سموم و تقویت سیستمهای دفاعی قرار می دهد .
⬅️ روش های درمان و پیشگیری در این طب به شرح ذیل می باشد:
ورزش
تغذیه اصولی ( حتما پست مربوط به برنامه غذایی مناسب مطالعه شود )
پاکسازی بدن
خواب و بیداری متعادل
بهرمندی از هوای مناسب
مسائل روحی و عصبی متعادل
البته این موارد قطعی نیست و برداشت هایی از مستندات هست و ممکن هست در نتیجه بالعکس باشد…
طب شیمایی بهتر است یا گیاهی ؟
در یک کلام هر دو لازم اند …
زیرا هیچ کدوم پاسخ گوی تمام بیماری ها نیستن ، اما توصیه من به شما این است که حداقل برای بیماری های جزئی مثل سرماخوردگی ابتداٌ از دارو های شیمایی استفاده نکنید ! این دارو ها به سرعت چرک را در بدن شما میخشکانند و باعث میشود که بیماری از ریشه درمان نشود و طبعیتا شما هم زود به زود مریض میشوید . شاید خودتان هم اینطوری باشید با یک سرمای کوچک بدنتان شروع به تب و چرک کند و سریعا به دکتر مراجعه کنید و درخواست کپسول و آمپول کنید دکتر هم از خدا خواسته براتون نسخه سنگین مینویسه شما هم تمام دارو های شیمایی رو تهیه میکنید و شاید 1 روزه نهایت 2 روزه بهبود پیدا کنید اما شما بدن خودتان را بسیار ضیف کرده اید زیرا این بیماری به طور کامل از بدن شما خارج نشده است در نتیجه شما زود بزود سرما میخورید
بله این یک حقیقت است که دارو های شیمایی تاثیرات بدی بر روی بدن شما خواهند گذاشت از جمله ضعیف شدن سیستم کبد
شما خیلی راحت میتوانید بیمار سرماخوردگی رو از طریق داروهای گیاهی علاج دهید به صفحه مربوط (درمان سرماخوردگی) مراجعه کنید
آیا طب سنتی برای یک شخص سرطانی نزدیک به مرگ حرفی برای گفتن دارد؟؟؟ در حالی که راحت میشود با شیمی درمانی جلوی مرگ را گرفت هر چند که عوارض شیمی درمانی بسیار زیاد است اما بهتر از مرگ است ، نا گفته نماند که میشود با داروهای گیاهی هم این بیماری را کنترل کرد .
یا مثلاٌ آیا طب سنتی برای بیماران قلبی وخیم داروی موثری ارائه میدهد؟؟
⭕ خیلی جالب است بدانید که چند روز پیش دختر بنده تب شدید و گرفت و مدام استفراغ میکرد هر مایعاتی بهش میدادم که آب بدنش جبران بشه باز همون رو استفراق میکرد اینجا فقط طب جدید حرف برای گفتن دارد و با یه سرم قندی نمکی حالش بهبود پیدا کرد و تبش کم تر شد
پس متوجه خواهیم شد که این دو علم بسیار نیاز هستن ولی به قدر نیاز.
منابع طب سنتی و افراد نخبه در زمان حاضر
طب سنتی علمی است که افراد زیادی را به خودش جذب میکند زیرا واقعا علمی جذاب و کاربردی است برای همین در زمان حاضر افراد زیادی هستن که دانش آموخته طب گیاهی هستن و همچنین برای خود مکتبی دارند به عنوان نمونه میشود به جناب حکیم حسین خیر اندیش که یکی از معروف ترین پزشکان این حوزه هستن ایشون معروفن به پدر طب سنتی ایران و همچنین دانشکده اختصاصی دارند که مشغول به آموزش هستن . یکی دیگر از پزشکان معروف استاد حسین روازاده هستن که ایشون هم فعالیت گسترده ای مخصوصا در تهران دارد این پزشک فروشگاه بزرگی هم دارد که مشغول بفروش دارو های گیاهی هستن. پزشک بعدی دکتر حسین ضیائی و پزشکان فعال دیگر
منابع کتابی:
منابع بسیار موثق رو میتوان کتاب قانون ابن سینا ، اکسیر اعظم ، شرح الاسباب ، مخزن الادویه و… جالب است بدانید که دروس ابن سینا در دانشگاه های اروپا و آمریکا تدریس میشوند
که ما سعی داریم PDF این کتب ارزشمند رو بصورت یک فایل دانلودی در اختیار شما قرار دهیم ، همچنین میتوانید از مقالات موثق و تحقیق شده وبسایت اکسیرطب استفاده کنید ، ما در این وبسایت قصد داریم دانسته های خودمان را در زمینه طب سنتی به اشتراک بذاریم پس همیشه همراه ما باشید موفق و پایدار .
مطالب زیر را حتما مطالعه کنید
2 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
چقدر مقاله مفصلی بود
فقط یه سوال این که گاهی وقت ها احدیث طبی با طب سنتی مغایرت دارد باید به کدام عمل کرد؟
درصورت تعارض بین احادیث طبی (طب اسلامی) با طب سنتی ؛ عمل به احادیث مقدم است.