دسته‌بندی نشده

خواص زعفران برای اعصاب

خواص زعفران برای اعصاب

خواص زعفران برای اعصاب می‌تواند یکی از مهم‌ترین خواص زعفران باشد که به خاطر آن از زعفران استفاده می‌کنیم. زعفران می‌تواند منجر به تقویت اعصاب و کاهش استرس شود. زعفران می‌تواند از افسردگی پیشگیری کند و در صورت ابتلا به افسردگی از عوارض داروهای درمانی آن بکاهد.

زعفران می‌تواند برای سیستم اعصاب و روان ما بسیار مفید باشد در صورتی که به درستی و به صورت متعادل از آن استفاده کنیم. پس بهتر است به منظور بهره‌مندی از خواص زعفران برای اعصاب آن را در برنامه‌ی غذایی خود بگنجانیم. در این مقاله به برخی از خواص زعفران در رابطه با CNS خواهیم پرداخت.

خواص زعفران برای اعصاب

تحقیقات متعددی به منظور بررسی خواص زعفران برای اعصاب انجام شده است که همگی به اتفاق نشان‌دهنده‌ی تاثیرات مثبت قابل توجه زعفران بوده است. این خواص زعفران برای اعصاب به واسطه مواد موثره موجود در زعفران و خواص آنتی‌اکسیدانی آن شکل می‌گیرد.

کاهش عوارض داروهای اعصاب و روان

یکی از مشکلات و عوارضی که داروهای اعصاب و روان مانند فلوکستین به جای می‌گذارند مشکلات جنسی و عوارض عصبی جدی است. با اینکه داروهای اعصاب و روان مزایا و کاربردهای بسیار زیادی در درمان افسردگی دارند اما هنوز راه‌حلی برای عوارض جانبی این داروها پیدا نشده است.

در یک مطالعه بالینی بر روی افراد با سابقه افسردگی و مصرف داروهای اعصاب و روان تاثیر مصرف زعفران بر روی عوارض جنسی این داروها بررسی شد. در این مطالعه بالینی افراد به دو گروه تقسیم شدند. یک گروه در هنگام مصرف داروهای خود از زعفران استفاده کردند و گروه دیگر به عنوان گروه شاهد از زعفران مصرف نکردند.

نتایج حاصل از این آزمایش نشان‌دهنده کاهش قابل توجه عوارض جنسی در افرادی است که در کنار مصرف فلوکستین از زعفران نیز استفاده کردند. گروه شاهد که در کنار مصرف دارو از زعفران استفاده نکردند از مشکلات جنسی و اعصاب و روان رنج می‌بردند.

زعفران و افزایش آرامش

یکی از مهم‌ترین خواص زعفران برای اعصاب افزایش آرامش در فرد است. آرامش مقوله‌ای است که به طور مستقیم با انتقال‌دهنده‌های عصبی و عملکرد آن‌ها در ارتباط است. زعفران و مواد موثره موجود در آن می‌توانند منجر به بهبود عملکرد انتقال‌دهنده‌های عصبی و افزایش آرامش فرد شود.

در یک مطالعه که بر روی موش‌ها انجام شد کروسین را به صورت داخل صفاقی و با بالاترین دوز یعنی 50میلی‌گرم به ازای هر کیلوگرم تزریق شد. نتایج این تزریق نشان‌دهنده‌ی اثرگذاری قابل توجه زعفران در کاهش اضطراب و همانند داروی دیازپام بود. به بیان دیگر تزریق کروسین زعفران در دوز بالا می‌تواند منجر به کاهش اضطراب شود.

درمان بی‌خوابی

بی‌خوابی یکی از زجرآورترین مشکلات بشر است که برخی از افراد با آن درگیر می‌شوند. این مشکل می‌تواند کیفیت زندگی ما را به شکل فاجعه‌باری پایین‌ بیاورد. یکی از راه‌های کنترل و بهبود مشکل بی‌خوابی بهبود عملکرد اعصاب و هورمون‌های مغزی است.

یک مطالعه بالینی در دانشگاه استرالیا نشان داد که زعفران می‌تواند با عملکردی بهتر از داروهای خواب‌آور منجر به بهبود اختلال خواب شود. در این مطالعه افراد داوطلب به دو گروه تقسیم شدند و به گروهی از افراد که از اختلالات خواب رنج می‌بردند به صورت روزانه قرص زعفران 14 میلی‌گرمی تجویز شد و به گروه دوم نیز دارونما (داروی تقلبی) داده شد.

نتایج این مطالعات نشان داد افرادی که از زعفران استفاده می‌کردند پس از مدتی کوتاه از دوره‌ی مصرف زعفران شاهد افزایش قابل توجه کیفیت خواب خود بودند. در این مطالعه هیچ‌گونه عوارض جانبی در رابطه با مصرف زعفران مشاهده نشد و افرادی که زعفران مصرف می‌کردند رضایت کاملی از خواب خود داشتند. پس از این به بعد به جای مصرف داروهای خواب‌آور به دنبال خرید زعفران اصل باشید.

 ضد افسردگی و بهبود خلق و خو

یکی از خواص زعفران برای اعصاب خواص ضد افسردگی و بهبود خلق و خو است و مهم‌ترین استراتژی درمان افسردگی در عصر حاضر بهبود عملکرد سروتونین و کاهش استرس اکسیداتیو است. سروتونین و یا همان هورمون شادی مهم‌ترین هدف برای درمان مشکلات افسردگی است.

در واقع هنگامی که میزان سروتونین موجود در مغز و سیستم اعصاب ما افزایش پیدا کند ما شاد خواهیم بود و هنگامی که سروتونین مغز ما کم باشد ما به تدریج افسرده خواهیم شد. از عواملی که می‌تواند منجر به کاهش میزان سروتونین در سیستم اعصاب ما شود استرس اکسیداتیو است.

می‌توان گفت مکانیسم اثر غالب داروهای ضد افسردگی کمک به افزایش میزان انتقال‌دهنده‌های عصبی مانند سروتونین است. زعفران با دارا بودن مقادیر بالایی از مواد آنتی‌اکسیدانی می‌تواند منجر به کاهش استرس اکسیداتیو شده و از این طریق منجر به افزایش میزان سروتونین در فرد شود.

همچنین در مطالعات بالینی که افراد دارای افسردگی همزمان با مصرف داروهای ضد افسردگی و از زعفران نیز استفاده می‌کردند شاهد کاهش قابل توجه طول دوره‌ی درمان و عوارض داروهای ضد افسردگی پس از پایان دوره‌ی درمان بودیم. البته لازم به ذکر است که زعفران نمی‌تواند جایگزین داروهای ضد افسردگی باشد و تنها می‌تواند به عنوان یک عامل کمکی استفاده شود.

بهبود تشنج در بیماری صرع

مطالعات گسترده‌ای در رابطه با زعفران و خواص آن بر روی اعصاب انجام شده است. یکی از این مطالعات بررسی اثر زعفران بر روی تشنج یا همان صرع می‌باشد. در یک مطالعه که توسط محققان بر روی موش‌ها به منظور بررسی اثر زعفران بر صرع انجام شد نتایج زیر حاصل شد.

در این مطالعه به وسیله ایجاد یک شوک مصنوعی توسط الکترو‌شوک ماکزیمم (MES) و پنتیلن تترازول (PTZ) ایجاد شد. اثر عصاره آبی الکی زعفران (0.8 و 2 گرم به ازای هر کیلوگرم) بر روی موش‌ها بررسی شد و نتایج نشان‌دهنده‌ی تاثیر مفید زعفران بر روی تشنج و اختلالات صرعی می‌باشد.

پس می‌توانیم نتیجه بگیریم که مصرف متعادل و مداوم زعفران می‌تواند تاثیرات مثبتی بر روی اعصاب ما داشته باشد و از بسیاری از بیماری‌های اعصاب و روان پیشگیری کند.

دیدگاهتان را بنویسید