جامع ترین آموزش زالو درمانی از مبتدی تا پیشرفته
تجهیزات لازم برای زالو درمانی
- زالو به مقدار لازم
- پنبه
- چسب
- پنس
- باند
- گاز
- خاکستر باقلی
- زردچوبه
- شربت عسل
- آب برای شستشو
- دستکش یکبار مصرف
- ظرف حاوی نمک
- کیسه زباله
- لگن
- پلاستیک
موقعیت نشستن بیمار در زالو درمانی
بهترین مدل نشستن بیمار در زالو درمانی چهار زانو و یا بر روی صندلی است. در این شرایط فرم بدن به بهترین شکل حفظ می شود اما اگر شخصی با چهار زانو راحت نباشد هیچ مشکلی ندارد و ملاک، آن است که بیمار بتواند مکانیسم بدن خود را با شرایط به بهترین شکل تطبیق دهد و بی حالی بر او عارض نشود.
آموزش آماده سازی موضع زالو اندازی
1️⃣ اگر موضع دارای مو است، موها باید تراشیده شوند.
2️⃣ موضع باید تمیز باشد و با آب و صابون شسته شده باشد. (فراموش نکنید که بهتر است بوی صابون روی موضع نماند.)
3️⃣ با استفاده از باند، پنبه یا پلاستیک، لازم است موضع را به نوعی آماده کنید که ترشحات آنزیم ها و خون مترشحه، بدن و لباس فرد را آلوده نکند.
4️⃣ بهتر است پیش از زالو انداختن موضع را ماساژ داده و بادکش کنید.
آموزش انداختن زالو بر موضع
یکی از موارد مهم در آموزش زالو درمانی مربوط می شود به پیش از انداختن زالو بر روی موضع. بهتر است زالو را پیش از انداختن تقریبا 5 دقیقه در محیطی خشک قرار دهید. اما برای چسباندن زالو به موضع می توانید یکی از روش های زیر را انتخاب کنید:
1) اگر ماهر هستید، خیلی ساده می توانید زالو را با دست برداشته و بر روی موضع قرار دهید.
2) زالو را روی یک گاز استریل قرار دهید و به کمک گاز، زالو را به محل می چسبانیم. پس از واکنش بیمار مشخص می شود که زالو به موضع چسبیده است.
3) زالوها را در یک لیوان آب قرار داده و لیوان را به موضع نزدیک می کنیم تا همینطور که زالوها در آب حرکت می کنند، به پوست بچسبند و کار خود را شروع کنند.
4) زالو را توسط یک پنس لبه گرد به آرامی می گیریم و به موضع می چسبانیم تا بگیرد. سپس پنس را رها می کنیم.
5) در مرحله آخر اگر زالو به محل نچسبید می توان از سوزن استریل استفاده کرد و آنرا درون پوست او فرو کرد تا اندکی خون از او برود. در این شرایط زالو سریعتر می گیرد.
آموزش ترفند های مراقبه در حین زالو درمانی
1️⃣ پس از آنکه زالو اندازی انجام شد، باید کنار بیمار ماند تا از مکیدن صحیح زالوها مطمئن شد. گاهی اوقات زالوها هنوز چیزی از گرفتنشان نگذشته، موضع را رها می کنند و روی بدن به حرکت می افتند که برای بیمار می تواند وحشت آور باشد.
2️⃣ خصوصا اگر زالوها در مناطق حساسی مثل واژن، مقعد و بینی انداخته شوند باید بیشتر مراقب حرکت زالو ها بود.
3️⃣ هنگامی که زالو شروع به مکیدن خون می کند، بدن آن حرکت موجی دارد. گاهی زالو به موضع می چسبد ولی حرکتی از آن مشاهده نمیشودکه باید در این موقعیت آنرا از محل جدا کرد.
4️⃣ تا همین میزان نظارت و مراقبت از حال بیمار کافی است و نیازی نیست مدام در کنار او بمانید.
آموزش جدا کردن زالو از موضع و زمان آن
معمولا نیازی به جدا کردن زالو از موضع وجود ندارد زیرا خود به خود وقتی زالو خون می خورد و باد می کند، خودش می افتد و این یک روال کاملا طبیعی است. اما اگر قصد دارید زالو را زودتر از موعد بردارید، لازم است مقداری نمک روی آن بپاشید تا زالو خودش بیفتد.
در صورتی که بیمار خون بسیار رقیقی داشته باشد باید قبل از اینکه خود زالو بیفتد، آنرا از بدن وی جدا کرد.
در غیر این صورت ممکن است خون به سختی بند بیاید و در صورتی که زالو روی رگ اصلی افتاده باشد کار مشکل تر هم خواهد شد و ممکن است تا مدت زمان بسیار زیادی خون بند نیاید. بنابراین حتما دقت کنید.
اما اگر کسی خون غلیظی داشته باشد، هر چه زالو بیشتر بماند بهتر است.
بعد از مکیدن خون توسط زالو باید چه کرد؟
بعد از اینکه مکیدن زالو تمام شد باید مستقیما آنها را در سطل زباله مخصوص انداخت. زالو هایی که خون مکیده اند نباید در محیط دیگری حرکت و فعالیت کنند زیرا می توانند محیط را آلوده کنند.
یک روشی که برخی اطباء برای تاثیر بخشی بیشتر زالو درمانی پیشنهاد کرده اند آن است که موضعی که زالو مکیده بود را پس از کنده شدن زالو، بادکش کنیم تا تخلیه به طور مناسب انجام شود.
آموزش پانسمان محل زالو انداخته شده
با توجه به اینکه دیده شده اگر زخم کنترل نشود این خونریزی می تواند 10 تا 15 ساعت ادامه پیدا کند، پانسمان زخم زالو قطعا ضروری خواهد بود.
روش پانسمان: چند دقیقه بعد از افتادن زالو اجازه می دهیم تا خونریزی ادامه یابد، سپس باید شروع به بند آوردن خون کرد. ابتداء موضوع را با ماده ضد عفونی کننده رقیق یا آب جوشیده ولرم بشویید، سپس زردچوبه یا مازوی سوخته یا خاکستر و یا خاکستر باقلا را بر روی گاز استریل قرار داده و چند دقیقه بر روی موضع فشار دهید تا خون بند آید. وقتی از بند آمدن مطمئن شدید، باند پیچی را به دور گاز استریل قرار داده شده روی زخم شروع کنید.
بیماران باید مراقب زخم خود باشند زیرا تا 24 ساعت پس از پانسمان نیز احتمال خونریزی محل وجود دارد.
تعویض پانسمان زالو در روز های بعدی نیازی نیست. همین یکبار پانسمان را به مدت 2 تا 4 روز باید نگه داشت و پس از آن باز کرد.
اما بیمارانی که برای درمان گرفتگی های عروقی از زالو درمانی استفاده می کنند، بهتر است پس از 1 تا 2 ساعت از افتادن زالوها، پانسمان را باز کنند تا مجددا مقداری خون خارج شود و سپس پانسمان کنند. این روش می تواند فرآیند درمان را تقویت کند.
برای مطالعه: تاریخچه زالو درمانی
عوامل تعیین کننده تعداد و فواصل زالو درمانی
تشخیص موارد مذکور صرفا بر عهده فرد متخصص و پزشک طب سنتی می باشد. اما برخی کلیات از این قرار است: 1. سن و توان بدنی بیمار / 2. نوع بیماری یا هدف از زالو درمانی / 3. اندازه و تعداد زالو
معمولا فاصله زالو اندازی ها 21 روز است.
زمان مناسب برای زالو درمانی
برخی حکمای طب سنتی عقیده دارند زالو اندازی در نیمه دوم ماه های قمری بهتر است. اما همه حکما قبول دارند که در مواقع ضروری بهترین زمان زالو انداختن، اولین فرصت ممکن است.
سن مناسب برای زالو درمانی
عده از اطباء طب سنتی، زالو انداختن در محدوده سنی زیر 2 سال و بالای 60 سال را مجاز نمی دانند. اما برخی دیگر هیچ محدودیت سنی ای برای زالو درمانی قائل نیستند. به جهت احتیاط توصیه می شود اگر برای کودک زیر دو سال یا فرد بالای 60 سال می خواهید اقدام کنید، حتما با طبیب ماهر مشورت کنید.
18 اصل مقدماتی بسیار مهم برای انجام زالو درمانی
1) بهتر است بیمار قبل از زالو درمانی، از مسهل و منضج استفاده کند تا اخلاط غالب تخلیه شوند.
2) پیش از زالو انداختن باید از سیستم انعقادی بیمار مطلع شد.
3) منضج هایی مثل شیر، انگور، خاکشیر، آلو. همچنین مسهل ها مثل برگ سنا و گل سرخ.
4) یک طرفند بسیار موثر برای افزایش تاثیرات زالو درمانی: 7 تا 14 روز پیش از زالو انداختن، سو جو یا آش آلو را هر روز در یکی از وعده های سه گانه خود مصرف کنید. این می تواند به شدت در پاکسازی مزاج شما و تخلیه روده ها مفید باشد.
5) اگر بیمار اختلال انعقادی داشته باشد یا از دارو های ضد انعقادی استفاده کند باید حتما پزشک از آن با خبر باشد. در این مورد آزمایش P.T ضروری است و در صورتی که P.T بیمار بالای 20 ثانیه باشد، احتمال خون ریزی شدید بالا خواهد بود. این عدد اگر به 15 تا 16 برسد، فرد برای زالو درمانی آماده است.
6) از پاکی و عدم آلودگی میکروبی زالو ها اطمینان حاصل شود.
7) اگر تا چند دقیقه پیش از انداختن زالو به بدن میزبان، آنها را ظرفی بدون آب نگه داشته باشید، بهتر به موضع می چسبند.
8) زالو ها نباید مستقیما به روی رگ انداخته شوند.
9) موضعی که قرار است زالو بر روی آن انداخته شود باید تمیز باشد. از آنجایی که زالوها به بو حساس هستند لازم است موضع عاری از هرگونه بویی (صابون، عرق، عطر، ادکلن، مواد آرایشی و …) باشد.
10) ممکن است زالو مدت کمی پس از چسبیدن به بدن، محل را رها کند و در بدن حرکت کنند. لذا لازم است به این موضع توجه شود.
11) زالو یکبار مصرف است و ابدا نباید مجددا برای شخص دیگری از آن استفاده شود.
12) برای زالو انداختن در نواحی ظریف بدن باید از زالو های ریز استفاده کرد.
13) همچنین برای افراد آنمیک نیز باید از زالو ریز استفاده شود.
14) در یک مرحله (خصوصا مرحله اول) نباید از تعداد زیادی زالو استفاده شود زیرا ممکن است سیستم ایمنی بدن بیمار بر علیه بزاق زالو واکنش نشان دهد.
15) اگر بیمار دارای ضعف، بی حالی، گرسنگی و تشنگی شدید باشد، نباید زالو انداخته شود چرکه موجب تضعیف بدن او می شود. خیلی ساده می تواند با خواب کافی و غذا خوردن این مشکلات برطرف شود و سپس زالو درمانی انجام شود.
16) زالو هایی که ریز، تیره رنگ، پر تحرک و گرسنه هستند سریع تر و بهتر به محل می چسبند.
17) تقریبا همه افرادی که برای اولین بار زالو درمانی را انجام می دهند، ترسی در دل آنها هست که لازم است پزشک با آنها صحبت کند و آنان را برای این درمان آماده کند.
18) توصیه می شود محل نگهداری زالو ها در آبی صاف باشد. بهتر است روزی 1-2 مرتبه آب آنها هم عوض شود. توجه کنید که آب مصرفی نباید دترژنت_کلر و مواد شیمیایی داشته باشد.
لازم است آب استفاده شده، خنک باشد و در محل خنکی قرار داده شوند. اگر زالو ها در دمای بالای 15 درجه باشند، بی حال شده و در چسبیدن به بدن میزبان بی تمایلی نشان می دهند.
زالو را بر چه نقاطی از بدن می توان انداخت؟!
یک دوره کامل زالو اندازی شامل زالو اندازی پشت گوش ها، بر روی دستان و روی پاها می باشد. اما به طور کلی زالو درمانی روشی است که قطعا نیاز به تشخیص پزشک دارد و با صلاح دید طبیب می توان در نقاط دیگر بدن مثل صورت، زیر چانه، کمر و … نیز از زالو استفاده کرد.
اگر قرار است زالو روی سر انداخته شود، بهتر است زالو های کوچک انتخاب شوند و برای نواحی دست، پا و کمر بهتر است زالو های بزرگ تری استفاده کنید.
برای مطالعه: زالو چیست؟!
زالو درمانی ابزاری برای دامپزشکی!
جالب است بدانید که آموزش زالو درمانی و خواص زالو فقط به انسان ها محدود نمی شود و در دامپزشکی هم مفید است. با این جانور می توان مثلا ناراحتی پستان و تب پستان گاو را درمان کرد، ناراحتی بال و ورم شکم پرندگان را تسکین داد و … .
عوارض زالو درمانی و حساسیت های احتمالی
اساسا عوارض زالو درمانی صرفا می تواند یک سری احتمالات باشد و از اساس این روش درمانی عارضه خاصی ندارد.
- حاسیت به بزاق زالو
- خونریزی بیش از حد
- عفونت (در صورت استفاده مجدد از یک زالو)
- ضعف و بی حالی مفرط
دیدگاهتان را بنویسید