تمام خواص ریحان سبز که شاید باور نکنید و بخندید!
اطلاعاتی برای شناخت گیاه ریحان
- ریحان که گیاهی از تیره نعناعیان است، گیاهی یک ساله می باشد که 60 سانتی متر طول آن است.
- گل های گیاه ریحان در رنگ های سبز یا ارغوانی یا سفید هستند.
- رنگ پشت برگ های آن، سبز خاکستری است.
- رنگ جلوی برگ های ریحان سبز روشن است و شکلی بیضی دارند و نوک تیز هستند.
- تخم ریحان سیاه رنگ است و مقداری هم زبری دارد.
- تکثیر ریحان با استفاده از روش کشت تخم ریحان بسیار ساده و امکان پذیر است.
- گیاه ریحان از سبزی خوردن های بومی فلات های ایران زمین است. به سادگی می توان در ایران (شهر های تهران، همدان، خراسان در 2300 متر ارتفاع از سطح دریا و همچنین در کرمانشاه، خرمشهر، تبریز و بلوچستان) و افغانستان شاهد رشد ریحان وحشی بود.
37 خواص ریحان سبز در طب سنتی
اطباء، طبیعت ریحان را گرم و خشک تشخیص داده اند. لذا برای افرادی که مزاج سردی دارند بسیار مناسب است.
بسیاری از فوایدی که درباره این سبزی خوردن محبوب در ادامه ذکر می شود، در کشور هایی مثل چین، هند مورد استفاده قرار می گیرند و طب آنها این موارد را اجمالا تایید کرده است. این خواص مربوط می شود به نژاد معروف ریحان سبز که اصطلاحا Ocimum basilicum نام دارد. اما خواص ریحان سبز در طب سنتی چیست؟!
1) باز کننده گرفتگی های دماغی
2) محلل ورم های جمیع اعضاء
3) مفید برای درمان ضعف معده و بادهای غلیظ آن.
4) عصاره ریحان به همراه شکر می تواند به درد سیته، تنگی نفس و سرفه کمک کند.
5) مضمه و جویدن ریحان باعث درمان و کاهش زخم های دهان می شود.
6) بوییدن ریحان برای سردرد گرم مزاجان نافع است.
7) تخم ریحان به همراه صمغ عربی می تواند برای قطع شکم نافع باشد.
8) جوشانده ریحان به میزان 40 گرم از این سبزی خوردن، در 1000 گرم آب گرم می تواند موجب درمان اسهال شود.
9) برگ های ریحان سبز یک ماده غذایی مفید برای تقویت هاضمه است و خاصیت بادشکنی و تونیکی دارد.
10) جوشانده برگ های ریحان سبز برای شست و شوی زخم و جراحات مفید است.
11) ریحان سبز را در چین همچنین برای قی کردن، سکسکه و پلیپ های بینی نیز تجویز می کنند.
12) در هند و چین از خاکستر ریشه ریحان به منظور رفع ناراحتی های پوستی استفاده می شود.
13) خواص برگ های ریحان سبز به عنوان یک تب بر شناخته می شوند.
14) شیره برگ های ریحان سبز و یا گل های ریحان برای قطع سرفه نیز تزویج می شوند.
15) خواص دم کرده تخم ریحان مسکن است و درجه حرارت بالای بدن را کاهش می دهد.
16) در تمام خطه تایوان، هند، چین و فیلیپین از تخم ریحان سبز به عنوان یک ملین طبیعی استفاده می کنند و به منظور درمان یبوست آنرا تزویج می کنند.
17) ریحان سبز، گیاهی معطر و محرک است که خاصیت بندآوری اسهال خونی و قابضیت دارد. مصرف دم کرده ریحان سبز می تواند کمک خوبی به این موضوع داشته باشد.
18) تخم ریحان سبز به منظور درمان ناراحتی های چشم و زخم خورنده که به مرور پیش می رود و نسج را از بین می برد نیز استفاده می شود. این زخم خوردنده معمولا در زاویه خارجی چشم ظاهر می شود.
خواص ریحان گونه Ocimum sanctum L
گونه ای دیگر از گیاه ریحان وجود دارد که اصطلاحا آنرا Ocimum sanctum L نامیده اند. این گونه ی ریحان، بیشتر در مناطق آسیا کاشته می شود و حتی به صورت خودرو نیز در می آید. این گونه که در حقیقت بومی جزایر اوقیانوسیه می باشد، طبق گزارشاتی، در جنوب ایران یعنی بلوچستان به صورت ریحان وحشی و خودرو در می آید.
22) مفید برای درمان تب
23) بادشکن
24) درمان اسهال کودکان
25) خواص تخم ریحان سبز به معالجه بیماری های کلیوی کمک می کند
26) در هند و چین از دم کرده یا جوشانده ریحان سبز، برای بهبودی وبا، آفتاب زدگی، خونریزی بینی و استسقاء استفاده می شود.
27) شاخه های گیاه ریحان برای تسکین سردرد بر روی شقیقه گذاشته می شود که می تواند درد را کاهش دهد.
28) برای درمان برخی از آفتاب زدگی های شدید و یا تب شدید، تخم ریحان سبز را می سوزانند و از دود آن برای کمک به تنفس بیمار استفاده می کنند.
29) از لعاب نرم کننده دانه های ریحان به منظور خارج کردن گرد و خاک و خاکستر از چشم استفاده می شود.
30) در شبه جزیره مالاریا از دم کرده برگ ریحان به منظور معالجه خفیف جهاز تنفسی و درمان بی نظمی عادت های ماهیانه زنان استفاده می کنند. همچنین برای بیماری های پوست، گوش درد و سردرد نیز، به صورت استعمال خارجی مفید است.
31) در هندوستان از برگ های ریحان سبز به منزله داروی نرم کننده سینه استفاده می شود. همچنین از شیره ریحان نیز به عنوان تب بر، محرک، معرق و داروی سینه در خصوص برونشیت و نزله استفاده می شود. آنها برای تقویت معده و درمان اختلالات گوارشی بچه ها و همچنین ناراحتی های کبدی از دم کرده برگ ریحان استفاده می کنند.
32) شیره ریحان سبز همچون یک روغن مالیدنی برای بهبود بخشی روماتیسم مفید است.
33) گرد برگ های خشک ریحان سبز برای بیماری اوزنا مفید است. (اوزنا بیماری ای است که آماس غشای مخاطی بینی به همراه دفع آب بینی بدبو و متعفنی صورت می گیرد.)
34) تخم لعابدار و نرم کننده ریحان را برای درمان اختلالات مجاری ادرار و تناسلی مصرف می کنند.
35) جوشانده ریشه گیاه ریحان را می توان به عنوان معرق برای تب های مالاریایی مصرف کرد.
36) از برگ و ساقه تازه ریحان برای محل گزش پشه استفاده می کنند. به این شکل که آنرا می کوبند و روی محل گزش قرار می دهند.
37) اسانس ریحان برای ضد عفونی کردن، کشتن حشره ها، فراری دادن حشره ها به ویژه در خصوص بیماری تیفوس. همچنین اسانس ریحان ضد باسیلوس تایفوزوس است.
38) خواص ریحان سبز ضد استرس است
طبق بررسی ها، ریحان یک آداپتوژنی طبیعی است که مثل دارو های گیاهی می تواند تاثیرات مطلوبی بر روی اضطراب بگذارد.
اگر شخصی هستید که مدام در شرایط حساس و پر استرس قرار می گیرد، حتما ریحان سبز را به برنامه غذایی خود اضافه کنید تا به مرور تاثیرات آنرا شاهد باشید.
در یک تحقیق؛ محققان به خرگوش هایی که در محیطی پراسترس بودند، برگهای تازه ریحان دادند و بعد از گذشت زمانی کوتاه، سطح تنش اکسایشی در آنها کاهش جدی ای یافت. در یک تحقیق دیگر، خرگوش ها پس از 30 روز مصرف روزانه 2 گرم برگ ریحان سبز، سیستم قلبی_عروقی خرگوش ها در برابر شرایط استرس زا قدرتمندتر شده بود!
39) کنترل افسردگی با خواص ریحان سبز
خواص ریحان سبز برای کسانی که به افسردگی و اختلالات روانی دچار هستند نیز کمک می کند. با استفاده از ریحان می توان شاهد تاثیرات مثبتی بر روی قشر آدرنال مغز بود.
در حقیقت ریحان با تحریک انتقال دهنده های عصبی، وظیفه تنظیم هورمون های انرژی زا و شادی بخش در بدن را تحریک می کند.
40) خواص ریحان برای پوست
فواید ریحان برای زیبایی و درمان مشکلات پوستی
1️⃣ یکی از خواص روغن اسانس ریحان به کاربرد های آرایشی_بهداشتی مربوط می شود که از آن در تولید محصولات این چنینی به طور فراوان استفاده می شود.
اما ما در خانه هم می توانیم خیلی ساده روغن اسانس نعناع را به صورت موضعی بر روی پوست خود بمالیم تا درخشندگی پوست افزایش یابد و از ماتی آن کاسته شود و البته رنگ پوست را هم تقویت کند.
2️⃣ همچنین خواص روغن ریحان برای مبارزه با مشکلات پوستی من جمله آکنه ها کارایی دارد.
3️⃣ بعلاوه این روغن برای تسکین سوختگی های هم مناسب است.
فواید ریحان برای درمان زخم های پوستی و مسکن
4️⃣ روغن ریحان خواص ضد باکتریایی مناسبی دارد که می تواند به بهبود بریدگی های سطحی پوست کمک کند.
روش های استفاده از روغن ریحان برای بهبودی زخم ها؛ 1) می تواند به صورت مستقیم باشد؛ که چند قطره از آنرا بر روی زخم بریزید و یا روغن ریحان را در روغن حامل مناسب رقیق کرده و 2) می تواند به صورت کمپرس ضد باکتری مورد استفاده قرار گیرد.
5️⃣ همچنین خواص روغن ریحان تسکین بخش و ضد درد است. لذاست که گفته شده از روغن نعناع برای تسکین درد ها مخصوصا درد عضلات، آرتریت استفاده کرد. به همین منظور می توانید چند قطره از روغن را بر روی محل درد ریخته و ماساژ دهید تا به خوبی موضع گرم شود.
41) خواص ریحان سبز ضد چربی های کبد است
بر اساس تحقیقات انجام شده بر روی موش ها، خواص عصاره ریحان به نوعی است که می تواند در طی مصرف 5 روزه، با تولید آنزیم های سم زدا، باعث تقویت سیستم دفاعی آنتی اکسیدانی بدن شود و مانع تشکیل چربی ها در کبد گردد.
42) خواص ریحان سبز و تقویت قوای جنسی
قرن هاست که ریحان را در ایتالیا به عنوان سمبل عشق می شناسند. آنها عقیده دارند که خواص عطر ریحان می تواند میل جنسی را افزایش ببخشد. احتمالا این تاثیر بر اثر افزایش جریان خون، انرژی و کاهش التهاب است. جالب است بدانید که در مذهب هندو و طب آیورودا، ریحان مقدس (تولسی) را به عنوان اکسیر حیات می شناسند و به منظور بهبود عملکرد جنسی و افزایش شادی آنرا مصرف می کنند.
43) خواص ریحان سلامتی قلب را تضمین می کند
فواید ریحان سبز تاثیرات آنتی اکسیدانی و ضد التهابی دارد لذا می تواند به سلامت ماهیچه های قلب کمک کند و به این شکل نحوه عملکرد رگ های خونی مسئول انتقباض و استراحت به خوبی کنترل می شوند.
بعلاوه ریحان از جمله سبزی خوردن هایی است که توانایی پیشگیری از تجمع پلاکت ها در رگ های خونی را دارد و به این شکل از لختگی خون جلوگیری می کند تا مبادا شخص دچار ایست قلبی شود.
عصاره ریحان همچنین باعث مهار ترشح سیتوکین های پیش التهابی از التهابی که منجر به بیماری قلبی _ عروقی شود نیز می شود. سیتوکین، پروتئینی است که از سلولی تولید شده و بر سلولی دیگر تاثیر می گذارد و به همین شکل با یکدیگر ارتباط برقرار کرده و قدرت سیستم ایمنی بدن را افزایش می دهند! اما نکته اینجاست که وقتی در طولانی مدت این فرآیند ادامه پیدا کند، بدن به شکل (آبشاری التهابی) واکنش نشان خواهد داد و تمامی اندام ها دچار تنش خواهند شد، سرعت جریان خون، تنظیم هورمونی و فرآیند های شناختی تضعیف می شوند. خصوصا التهاب حاصل شده در بدن، باعث ایجاد پلاک های چرب و سرشار از کلسترول در خون می شود که این خطر حملات قلبی و مغزی را بالا می برد.
44) تقویت گوارش و قلیایی کردن بدن
خواص ریحان اسید موجود در بدن و سطح PH خون را به حد اعتدال می رساند. همچنین باعث افزایش باکتری های مفید روده و سیستم گوارشی می شود و می تواند سیستم ایمنی را قدرتمند سازد.
45) خواص ریحان سبز ضد التهاب است
فواید ریحان سبز حاوی موادی مثل اوژنول (eugenol)، سیترونلول (citronellol) و لینالول (linalool) می باشد که این اسانس ها، قادرند عملکرد بازدارندگی آنزیمی داشته باشند و التهاب بدن را کاهش دهند.
خوب است بدانید که التهاب عامل اصلی بیماری های بسیاری است مثل انواع بیماری های قلبی، بیماری های التهابی روده و روماتیسم مفصلی.
46) خواص ریحان سبز ضد سرطان است
بر اساس بررسی های بالینی تغذیه و سرطان مشخص شده است که سبزی ریحان دارای مواد مغذی ای است که می تواند از سرطان های کبد، پوست و سرطان ریه ی ناشی از مواد شیمیایی جلوگیری کند. بعلاوه سبزی ریحان خاصیت آنتی اکسیدانی هم دارد که موجب نابودی سلول های مضر می شود و این نیز تاثیری دوچندان در پیشگیری از سرطان دارد.
47) خواص ریحان در بارداری
رشد سالم جنین با خواص ریحان
ویتامین A ریحان به رشد جنین در رحم مادر کمک می کند.
خصوصا این ویتامین موجود در ریحان به تقویت سلامت چشم، ریه، قلب و سیستم عصبی مرکزی نوزاد کمک می کند.
تنظیم فرم استخوان بندی نوزاد و ضد استرس بارداری
منگنز بسیاری در ترکیبات ریحان وجود دارد که باعث تحکیم استخوانهای نوزاد و قرار گرفتن آنها در فرم طبیعی می شود. همچنین به رشد غضروف های نوزاد کمک می کند.
این ماده عملکردی آنتی اکسیدانی دارد که موجب می شود استرس اکسیداتیو مادران حامله را کاهش ببخشد.
مصرف ریحان در دوران بارداری خطر آسیب های سلولی مادران باردار و جنین را کاهش جدی ای می بخشد.
خون سازی و جلوگیری از نقص عضو
فواید ریحان در بارداری به خون سازی هم کمک می کند تا نیاز های مادر باردار را خصوصا در قسمت رحم و برای جنین تامین کند. فولات موجود در ریحان احتمال نقص عضو نوزاد در هنگام تولد را کاهش قابل توجهی می دهد.
فواید ریحان در بارداری ضد کم خونی است
خواص ریحان ضد کم خونی است زیرا حاوی آهن است. بنابراین مصرف ریحان در بارداری می تواند موجب افزایش میزان هموگلوبین در خون مادران شود و تعداد سلول های قرمز را افزایش چشمگیری ببخشد.
پس با مصرف حساب شده ریحان در دوران بارداری می توانند انرژی خوبی به دست آورده و خستگی را نابود سازند.
خواص ریحان در بارداری و تقویت سیستم ایمنی
ریحان دارای ویتامین های E و C است و حاوی ریبوفلاوین، نیاسین و … می باشد. برگ ریحان مواد معدنی مثل روی، فسفر، منیزیم، مس، منگنز و پتاسیم دارد. در نتیجه باعث تقویت سیستم ایمنی بدن مادران باردار می شود و می توانند مادر و نوزاد را از عفونت های خطرناک حفظ کند.
مضرات ریحان در دوران بارداری
نوعی روغن در ریحان وجود دارد به نام اوژنول که می تواند سلامتی مادر و جنین را در صورت استفاده افراطی از ریحان به خطر بیندازد.
مصرف افراطی ریحان به خاطر وجود این ماده می تواند خطرات زیر را در پی داشته باشد.
- ضربان قلب
- کم عمقی فرآیند تنفس
- سوزش گلو و دهان
- سرگیجه
- مشاهده خون در ادرار
- بروز حالت تشنج
- در بدترین حالت ممکن است شخص به کما هم برود
- کاهش جدی قند خون و تبعا عوارضی خطرناک برای جنین
- گفته شده ریحان موجب تحریک رحم می شود و سقط آوری دارد
- مصرف ریحان در دوران شیردهی ممکن است تداخلات دارویی به همراه داشته باشد
نتیجه گیری مهم درباره مصرف ریحان در دوران بارداری: با توجه به خواص و مضرات ریحان حتما لازم است در این خصوص با پزشک متخصص مشورت کنید. البته مصرف اندک آن مشکلی نخواهد داشت.
همچنین در شست و شوی سبزیجات نیز سعی کنید دقت داشته باشید و ریحان را پیش از مصرف به خوبی بشویید.
مصرف معمولی و متعادل ریحان ضرری ندارد و مطالب گفته شده در صورت زیاده روی و بی قاعدگی در مصرف ممکن است پدید آید.
معرفی ریحان کوهی و خواص ریحان کوهی
ریحان کوهی نوعی سبزی شبیه به ریحان سبز است با این تفاوت که برگ های آن کوچک تر است و ساقه های آن چهار گوش هستند. تخم ریحان کوهی سیاه رنگ و ریز است که شباهت زیادی به ریحان سبز دارد و معروف به تخم شربتی می باشد. همچنین نام دیگری که در فارسی از آن یاد می شود بادرنجویه است.
روایت شده که پیامبر اسلام (ص) فرمودند: می بینم گیاه ریحان کوهی را که در بهشت روییده است. همچنین در روایتی دیگر حضرت فرموده اند: هر کس سبزی ریحان بخورد، خداوند به فرشتگان امر خواهد کرد که برای وی حسنه بنویسند.
خواص ریحان کوهی:
- باز کردن راه های بسته شده در روده ها، رگ های قلب، بینی و دیگر نقاط بدن.
- اشتها آوری
- کمک به چاقی و برطرف کننده لاغری و درمان سل (لاغری مفرط)
- کمک به بهبودی مشکلات ریوی
- خوشبو کننده عاروق
- خوشبو کننده دهان و بدن
- برطرف سازی سنگینی غذا
- کمک به هضم غذا و جذب حداکثری مواد غذایی در بدن
نقل شده است که امام کاظم (ع) فرمودند: بادروج (ریحان کوهی) بیاورید، دوست دارم اولین غذایم بادروج باشد. (بادروج / ریحان کوهی) راه بسته را باز می کند، اشتها آور است، سل و لاغری را زائل می کند و هنگامی که اول غذا بادروج بخورم اهمیت نخواهم داد که غذای بعدی چیست(مقصود از بین بردن سنگینی غذا است) و هیچگونه ترسی از بیماری با خوردن آن ندارم. پس از اتمام غذا مجددا امام فرمود بادروج بیاورید. راوی می گوید دیدم امام برگ های ریز آنچه در سفره مانده بود را جمع کردند و خوردند و به من نیز می دادند و می فرمودند که: غذایت را با بادروج (ریحان کوهی) تمام کن چراکه غذای قبلی را هضم می کند و موجب افزایش اشتهاء می شود، سنگینی را زائل ساخته و عارق و دهان را خوشبو می سازد.
مضرات ریحان
بالا بردن اثر داروهای ضد دیابت
بسیاری از تحقیقات نشان داده اند که خواص ریحان باعث کاهش قند خون می شود. بنابراین اگر از دارو های کاهنده خون استفاده می کنید لازم است مراقب باشید که از ریحان زیاد استفاده نکنید.
پوسیدگی دندان یا تغییر رنگ آنها
گفته شده برگ های ریحان به میزان زیادی آهن دارند لذا در صورت جویدن میزان زیاد و مداوم آن ممکن است به دندان ها آسیب برساند و پوسیدگی دندان را تحریک کند. همچنین گذشتگان برگ های ریحان را مقدس می دانستند لذا عقیده داشتند که جویدن آنها بی احترامی محسوب می شود لذا از جویدن آن امتناع داشتند.
اما بعید است این موضوع تهدیدی برای سلامتی دندان محسوب شود بلکه به مرور زمان فقط رنگ آنها را تغییر می دهد.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.