🔥 گیاهان دارویی

خواص تخم شنبلیله=بمباران سلامتی و زیبایی پوست و مو

خواص تخم شنبلیله در طب سنتی

ترکیبات تخم شنبلیله
بین 40 تا 65 درصد ترکیبات تخم شنبلیله از مواد قندی ای که عمدتا مربوط به موسیلاژ روی تخم ها میشود تشکیل شده است. در دانه های شنبلیله حداقل 7 ساپونین به نام گراکونین ها وجود دارد. بعلاوه بر اساسا تحقیقات دقیق آزمایشگاهی، چیزی حدود 9/0 – 1/0 درصد دیوسژنین و تا اندازه ای آلکالوئید من جمله تری گونلین، ژنتیانین و کارپائین، مقداری ترکیب کومارینی و سارساپوژنین، یوکاژتین و اسمیلاژتین نیز در تخم شنبلیله شناسایی شده است. اما باقی ترکیبات این ماده: روغن ثابت بین 6 تا 10%، مواد فیبری و برخی از فلاونوئیدها.

تهیه دمنوش شنبلیله 

روش تهیه دمنوش شنلیله و خواص آن

مواد لازم

  • آب: 5 فنجان
  • تخم شنبلیله: 1 قاشق غذاخوری
  • برگ شنبلیله (تازه یا خشک فرقی ندارد): 1 قاشق چای خوری
  • چای سیاه: 2 قاشق چای خوری
  • عسل یا شکر: به میزان دلخواه

روش تهیه
تخم شنبلیله را بشورید و آنها را بکوبید. سپس دانه های کوبیده شده را همراه با برگ شنبلیه و چای سیاه درون آب جوش تهیه شده بریزید و بین 3 تا 5 دقیقه صبر کنید تا دم بکشد. سپس چای را از صافی رد کرده و در فنجان بریزید و نوش جان کنید. اگر دوست دارید طعم آن شیرین شود نیز میتوانید از عسل یا شکر استفاده کنید. جالب است بدانید که دمنوش شنبلیله را سرد هم میتوانید میل کنید.

درمان مشکلات گوارشی با دمنوش شنبلیله
تخم شنبلیله دارای فیبر است که به موجب درمان یبوست میشود. همچنین دمنوش شنبلیله به علت ضد التهاب بودن، میتواند به درمان کولیت اولسراتیو کمک کند.
در طب سنتی چینی از دمنوش شنبلیله به منظور درمان مشکلات گوارشی استمداد می جستند.

خواص دمنوش شنبلیله برای تقویت نیروی جنسی مردان
طبق تحقیقات، مردانی که دمنوش شنبلیله میل میکنند، یک چهارم در مقایسه با دیگر مردان از میل و قدرت جنسی بیشتری برخوردار هستند. علت این خاصیت دمنوش شنبلیله، وجود ساپونین در ترکیبات تخم های شنبلیله است که باعث تولید هورمون های جنسی در بدن مردان میشود.

خواص تخم شنبلیله در طب سنتی

خواص تخم شنبلیله برای رحم خانم ها

کاهش انقباضات رحمی با تخم شنبلیله

خواص تخم شنبلیله به درمان انقباض های رحمی کمک کرده و تحریک آنها را کاهش میدهد لذا به منظور کاهش درد زایمان میتوان از آن استفاده کرد. استفاده از این گیاه برای درمان کم خونی خانم های باردار مفید است و اگر دچار فقر آهن هم هستید، شنبلیله را به همراه گوجه فرنگی استفاده کنید تا جذب آهن بیشتری حاصل شود.

تقویت مغز و حافظه
تقویت عملکرد مغز از دیگر ویژگی های تخم شنبلیله است. با استفاده از این گیاه میتوانید از بیماری های پارکینسون و آلزایمر پیشگیری کرده و حافظه خود را قدرت ببخشید.

بهبود عملکرد کلیه ها
کلیه اندامی درون بدن بوده و کار این اندام تصفیه خون از مواد زائد و دفع متابولیت های بدن می باشد. دانه شنبلیله به دلیل داشتن فلاونوئیدهای پلی فنولی عملکرد کلیه ها را بهبود می بخشد.

به تاخیر انداختن علائم یائسگی خانمها
در این گیاه دو ماده شیمیایی به نام دیوسگنین (diosgenin) و ایزوفلاون‌های استروژنیک (estrogenic isoflavones) وجود دارد که همچون هورمون استروژن در خانمها عمل میکند. فقدان استروژن در بدن موجب ظهور علائم یائسگی در خانمها میشود که این امر با مصرف شنبلیله به تاخیر خواهد افتاد. در نتیجه علائمی مثل افسردگی، گرفتگی عضلات، خلق و خوی بد و اشتهای کاذب کاهش پیدا میکنند.

افزایش شیر مادران 

افزایش شیر مادر با تخم شنبلیله

در مطالعه ای علمی بر روی 77 مادر شیرده مشخص شد که استفاده از چای شنبلیله در یک دوره 2 هفته ای میتوانید حجم شیر مادران را به خوبی افزایش دهد و در نتیجه به تغذیه نوزاد و وزن آن کمک خوبی کند.
همچنین در مطالعه دیگری که 66 مادر شرکت داشتند نیز این موضوع بررسی شده. در این تحقیق مادران به سه گروه تقسیم میشوند: 1. چای شنبلیله مصرف میکنند. 2. دارونما میل میکنند و صرفا مزه و طعمی شبیه به شنبلیله میخورند. 3. هیچ دارویی را استفاده نمیکنند. در نتیجه این آزمایش ثابت شد که میزان شیر مادران دسته اول با اختلاف چشمگیری بیشتر بوده است.
دسته سومی ها که طبعا شیر آنها دچار هیچ تغییری نبود اما مادران دسته دوم که دارونما خورده بودند، 34 میلی لیتر شیر بیشتری داشتند، اما این در حالی بود که مادران دسته اول تقریبا با افزایش 73 میلی لیتری مواجه بودند.
جالب است بدانید که در گذشته ها، پزشکان سنتی آیورودای هند، تخم شنبلیله را برای مادران پرستار تجویز می نمودند. پزشکان، امروزه دلیل این توصیه طبی را وجود ماده ای به نام دیوسگنین در شنبلیله میدانند.
فراموش نکنید که دوران حاملگی ، مقداری حساس است و مشورت با پزشک درباره برنامه غذایی بسیار ضروری است.

افزایش شیر مادر، بهترین برنامه غذایی برای دوران شیردهی

کاهش درد قاعدگی و منظم کردن آن
خواص تخم شنبلیله در کاهش درد قاعدگی بسیار موثر است و همچنین با استفاده از آن، میتوان قاعدگی های نامنظم را نظم بخشید.

در بخش سلامت زنان میتوانید مفصل ترین مقالات درمان درد قاعدگی را مطالعه کنید.

تصفیه خون و کاهش کلسترول
از فواید تخم شنبلیله کاهش میزان کلسترول بد خون (LDL) است که به همین دلیل مصرف شنبلیله میتواند خطراتی از جمله سکته قلبی، حملات قلبی، لختی خون و تصلب شرایین را کاهش دهد. بعلاوه فیبر های موجود در این گیاه موجب تصفیه جریان های خونی و شریان ها میشود.

مفید برای کنترل دیابت
خواص تخم شنبلیله برای اغلب مبتلایان به دیابت مفید است.

پیشگیری از سرطان ها و مشکلات معدوی

شنبلیله ضد سرطان است

با توجه به استروئید هایی که در تخم شنبلیله هست، این گیاه ارتباط مستقیمی با سرطان روده بزرگ دارد و مصرف آن از این نوع سرطان پیشگیری میکند. همچنین ترکیبات پلی‌ساکاریدهای این گیاه مثل لیزاب (mucilage)، ساپونین (saponins)، همی‌سلولز (hemicellulose)، پکتین (pectin)، تانن (tannin) علاوه بر اینکه کلسترول بد خون را کاهش میدهند، از جذب نمک صفرا در روده بزرگ ممانعت کرده و محافظت خوبی هم از غشای مخاطی روده بزرگ خواهند داشت. بنابراین فواید تخم شنبلیله برای مشکلات گوارشی و سرطان ها بسیار مفید است.

 تسکین درد آرتریت
آرتریت نوعی اختلال است که باعث بروز التهاب در یک یا چند مفصل میشود و درد شدیدی را پدید می آورد و حتی به سایش و پارگی عضلات منجر میشود. خواص تخم شنبلیله میتواند برای تسکین این نوع دردها مفید باشد.

درمان سرفه و گلودرد
اگر دانه های شنبلیله را به صورت خیس میل کنید، برای بهبودی سرفه و گلودرد موثر خواهد بود. علت اینکه باید خیس میل شود این است که در تخم شنبلیله ماده ای لعاب دار و لزج به نام لیزاب (mucilage) وجود دارد که بر اثر تماس با آب، تقریبا حل میشود و در نتیجه این فرآیند ماده ای لزج همچون ژلاتین را تولید میکند که به کاهش تحریک پذیری و گلودرد منجر میشود.

خلاصه ای از فواید تخم شنبلیله

خلاصه فواید شنبلیله

  • کنترل اشتها
  • کاهش علائم سوزش معده و درمان آن
  • ضد التهاب
  • محافظت از کبد در برابر دارو و الکل
  • درمان بیماری های کلیوی
  • کمک به درمان بیماری بری بری
  • مسکنی برای التهابات مفصلی و درد های عضلانی
  • درمان سردرد میگرنی
  • ضد التهاب روده و معده
  • تسریع و سهولت در روند زایمان
  • کمک به بهبودی بیماری های قلبی
  • افزایش قدرت هاضمه
  • مفید برای بهبودی آرتروز

ماسک شنبلیله برای تقویت ریشه مو و بهبودی مشکلات فولیکولی

  1. یک قاشق غذاخوری از تخم شنبلیله ویک فنجان هم روغن نارگیل را با هم در یک کاسه ترکیب کنید و آنرا روی پوست سر خود ماساژ دهید. در ضمن برای نگهداری اضافه این محصول، لازم است آنرا در محیطی خنک و به دور از تابش مستقیم نور آفتاب قرار دهید.
  2. به مدت یک شب شنبلیله را در آب ریخته و بگذارید خوب خیس بخورد سپس دانه های شنبلیله را به خمیر تبدلی کرده و روی پوست سر و ریشه مو هایتان ماساژ دهید. سپس 30 دقیقه صبر کنید و در نهایت با آب سر خود را بشویید.

ماسک شنبلیله برای پاکسازی و زیبایی پوست
تخم شنبلیله میتواند پوست را از درون تغذیه کند و به پاکسازی آن کمک قابل توجهی کند. روش تهیه ماسک شنبلیله از قرار زیر است:
تخم شنبلیله را به اندازه یک مشت در 4 فنجان آب جداگانه بریزید. آنها را بر روی حرارت قرار داده و 15 دقیقه ترکیب را هم بزنید. سپس مایع به دست آمده را صاف کنید و اجازه دهید تا سرد شود. ماسک شنبلیله آماده است. میتوانید صورت خود را روزانه 2 مرحله با این مایع بشویید.
با استفاده مستمر از این محصول میتوانید پوستی تمیز و پاکسازی شده داشته باشید.
مضرات تخم شنبلیله

عوارض شنبلیله و احتیاط های لازم

  • حالت تهوع ، نفخ و اسهال
  • به هیچ عنوان در دوران بارداری نباید شنبلیله را زیاد مصرف کرد زیرا باعث تحریک زایمان میشود.
  • اگر دارو مصرف میکنید لازم است تخم شنبلیله را با فاصله زمانی 2 ساعتی از آنها میل کنید زیرا فیبر و لعاب دار بودن این گیاه مانع از جذب میشود.
  • اگر به بادام زمینی حساس هستید، احتمالا شنبلیله هم به شما نمیسازد زیرا این دو از یک خانواده هستند.
  • استفاده افراطی از شنبلیله میتواند باعث کاهش بیش از اندازه قند خون شما شود.
  • در صورتی که دیابت دارید حتما شنبلیله را با فاصله زمانی، از انسولین و داروها میل کنید.
  • تنفس پودر شنبلیله میتواند برای آسم و علائم آلرژی را در فرد تحریک کند.

دیدگاهتان را بنویسید