همه خواص جعفری از تخم و ریشه آن گرفته تا دمنوش لاغری
معرفی گیاه جعفری
گیاه جعفری، گیاهی علفی و دو ساله است که عطر زیادی دارد. از این گیاه به عنوان سبزی و ادویه استفاده می شود. برگ های این گیاه دارای بریدگی و سبز رنگ هستند. بلندی ساقه های جعفری گاهی به شصت تا هفتاد سانتی متر نیز می رسد. گل های سبز رنگی نیز در انتهای ساقه ی این گیاه دیده می شود. میوه گیاه جعفری، سه پهلو و خاکستری رنگ است. برای کاشت جعفری باید بذر آن را در عمق یک سانتی متری خاک کاشت. در صورتی که بخواهید از برگ گیاه جعفری استفاده کنید، زمان کاشت بذر این گیاه اواخر اسفند و اوایل بهار و نهایتا تا مرداد است. اما اگر می خواهید دانه گیاه را برداشت کنید باید در شهریور بکارید و در بهار و تابستان سال بعد برداشت کنید. هنگام کاشت بذر جعفری باید خاک را به خوبی شخم بزنید و برای رشد بهتر گیاه، به خاک کود اضافه کنید. از آن جایی که بذر جعفری سخت است و دیر جوانه می زند، بهتر است قبل از کاشت به مدت بیست و چهار ساعت خیس شود و بعد پهن می کنند تا رطوبت سطحی آن از بین برود.
اسانس برگ و تخم جعفری
از برگ و تخم جعفری از طریق تقطیر با بخار، اسانس گرفته می شود. برگ جعفری اسانسی بسیار خوش عطر و بو دارد و به علت کمیاب بودن بسیار گران است. اما اسانس تخم جعفری خیلی مرغوب نیست و بوی تلخی هم دارد. جالب است بدانید که از اسانس تخم جعفری در صنعت عطر سازی و هم چنین در بسته بندی گوشت کنسرو استفاده می شود.
در گیاه جعفری موادی مانند، کلسیم، اسید فولیک، پروتئین، فسفر، آهن، پتاسیم، ویتامین آ، تیامین، ریبو فلاوین، نیاسین و ویتامین سی وجود دارد.
فواید سبزی جعفری در طب سنتی
- دم کرده برگ جعفری برای درمان بواسیر خونی و بادی مفید می باشد.
- درمان سنگ کلیه یکی از خواص جعفری است که با خوردن دم کرده برگ جعفری به دست می آید.
- برگ تازه گیاه جعفری را می کوبند و از آن پمادی درست می کنند که برای رفع ورم پستان مفید است.
- می توان برگ جعفری را مانند چای دم کرد، این دمنوش خاصیت ادرار آوری دارد و نفخ را از بین می برد و برای هضم غذا نیز مفید می باشد.
- برگ گیاه جعفری تنفس را مطبوع می کند و بوی بد تنفس را از بین می برد.
- Eugenol موجود در گیاه جعفری سبب می شود تا بتوان از این گیاه به عنوان بی حس کننده موضعی نیز استفاده کرد.
- یکی از خواص جعفری، خاصیت ضد عفونی کنندگی لثه است.
خواص نوشیدنی جعفری برای کبد
مصرف نوشیدنی جعفری از روش های کاربردی برای پاکسازی کبد است.
این نوشیدنی سیستم ایمنی را قدرت می بخشد، سم زدایی می کند، پوست را تمیز کرده و جلا می بخشد.
اساسا کبد در سلامت بدن نقش تاثیرگذاری دارد و چرب شدن آن و مشکلات آن بر اثر عادت های ناصحیح تغذیه ای رخ می دهد که لازم است حتما یک برنامع غذایی مناسب داشته باشیم تا حداقل اگر کبد ما مشکل دارد، وضعیت را روز به روز وخیم تر نکنیم.
پاکسازی کبد و تقویت سیستم ایمنی با نوشیدنی جعفری
در حقیقت این نوشیدنی باعث پیشگیری از عفونت تورم گوارش می شود، میزان گلوکز و کلسترول را کاهش می دهد و به پاکسازی کبد و زیبایی پوست کمک می کند.
مواد لازم:
- 2 عدد لیمو متوسط
- 1 عدد خیار
- 200 میلی لیتر آب
- یک مشت جعفری
روش تهیه: به طور کامل مواد گفته شده را ترکیب کنید تا مخلوطی همگن پدید آید و آنرا میل کنید.
این ترکیب را می توانید روزانه یک تا دو بار میل کنید و اگر این کار را تا یک ماه ادامه دهید می تواند تاثیرات مفیدی داشته باشد.
یکی از راهکار های گفته شده هم این است که پس از این یک ماه، 2 ماه مصرف را متوقف کنید و مجددا شروع کنید.
فواید گیاه جعفری برای کبد
گیاه جعفری برای محافظت از کبد بسیار مفید است. مخصوصا افرادی که دچار بیماری دیابت هستند می توانند از این خواص جعفری بهره زیادی ببرند. هم چنین طبق آزمایشات انجام شده گیاه جعفری به ایجاد انسداد در کبد و طحال کمک می کند.
خواص جعفری برای جلوگیری از سرطان
در گیاه جعفری ماده ای به نام کارنوسول وجود دارد که برای مبارزه با سرطان بسیار مفید است. به دلیل وجود همین ماده، یکی از خواص جعفری را مفید بودن آن در درمان سرطان سینه، سرطان پروستات، سرطان پوست و سرطان روده بزرگ دانسته اند. فلاونئویدها نیز ترکیباتی هستند که در گیاه جعفری وجود دارند و فایده آن ها جلوگیری از تکثیر سلول های سرطانی است. لیتولئین که یکی از عوامل جلوگیری از سرطان است در جعفری وجود دارد. جالب است بدانید که اپی ژنین که برای مبارزه با سرطان ریه بسیار مفید است نیز در گیاه جعفری موجود است.
خواص جعفری در درمان اسهال
برای درمان اسهال می توان از ریشه، برگ و حتی دانه های گیاه جعفری استفاده کرد. هم چنین می توان برگ های گیاه جعفری را به صورت چای دم کرد و نوشید و به این ترتیب از فواید جعفری برای درمان اسهال بهره برد.
فواید گیاه جعفری برای کلیه
گیاه جعفری ادرار آور است به همین علت برای کلیه مفید می باشد و سموم و باکتری ها را از طریق ادرار از بدن خارج می کند. آپیول و میریستیسین از جمله مواد و ترکیبات مفیدی هستند که در گیاه جعفری وجود دارند و برای دفع سنگ کلیه و سنگ های صفراوی مفید می باشند.
خواص جعفری برای لاغری
جعفری یک سبزی خوردن خیلی خوش طعم است که بعنوان چاشنی هم در غذاهایی مثل سوپ و خورشت ها و حتی سالاد، استفاده می شود.
یکی از ترکیبات موثری که باعث لاغری می شود؛ جعفری با آبلیمو است که چربی های شکم را آب می کند و کاهنده وزن است.
نوشیدن جوشانده و دم نوش جعفری به طور مخصوص برای لاغری مفید است. از آن جایی که جعفری ادرار آور است، نوشیدن دم نوش آن سبب می شود تا آب اضافی بدن از طریق ادرار از بدن خارج شود.
اما چرا و چگونه جعفری برای لاغری مناسب است؟
جعفری کم کالری و کم چربی است
یک وعده جعفری معادل است با 22 کالری. همچنین در یک وعده جعفری، چربی بسیار اندکی وجود دارد که معادل 0.47 گرم است. همچنین 34 میلی گرم سدیم نیز در آن وجود دارد.
در نتیجه جعفری کم کالری، کم سدیم و کم چربی است که از همه جهت برای لاغری مفید است.
شاید بپرسید که خب چگونه با سبزی ای مثل جعفری لاغر شویم؟ خیلی سخت است که مقدار زیادی جعفری بخوریم و جایگزین غذا های دیگر بکنیم.
پیشنهادی برای لاغر شدن با جعفری: نیم کیلو از وزن بدن، حدودا معادل 3.500 کالری می باشد، خیلی راحت می توانید جعفری را به جای یک قاشق اضافی روغن زیتونی که 119 کالری دارد استفاده کنید و در بلند مدت تاثیرات آنرا مشاهده کنید.
جعفری فیبر بالایی دارد
در هر فنجان جعفری 2 گرم فیبر وجود دارد. بنابراین در یک فنجان جعفری فقط 1% از رژیم 2000 کالری ای وجود دارد که این یعنی سیری بیشتر ، همراه لاغری به مرور. همچنین یک وعده جعفری بین 5 تا 8 درصد از نیاز روزانه بدن به فیبر را جبران می کند چراکه نیاز بدن به سبزیجات روزانه بین 2 تا 3 فنجان است.
خواص جعفری برای پوست
مقدمه:
1. در جعفری مواد معدنی ای من جمله مس، روی، کلسیم، منگنز و پتاسیم وجود دارد که برای سلامت پوست مفید هستند.
2. وقتی جعفری زیاد مصرف شود، باعث ایجاد توازن در پوست چرب می شود.
3. یکی از راه های مصرف جعفری این است که آب برگ های جعفری را بگیرید و به 2000 میلی لیتر آب اضافه نمایید. مصرف روزانه این ترکیب پوست را سالم تر می سازد.
اما بیان و توضیح تفصیلی خواص جعفری برای پوست:
تونر جعفری برای پوست درخشان
یک دسته جعفری را با چنگال له کنید تا آب آن گرفته شود. سپس آنرا با آب مقطر در حال جوشش مخلوط کنید و اجازه دهید سرد شود. همچنین به 3 قطره عصاره رزماری، 3 قطره عصاره درخت چای و 1 قاشق آبلیمو هم نیاز داریم تا به ترکیب اضافه شوند. اکنون ماسک جعفری درخشان کننده پوست آماده است. برای اعمال این ماسک روی صورت، از پنبه کمک بگیرید به این شکل که به صورت دایره ای ماسک را روی صورتتان بمالید.
توسط این ماسک، PH پوست متعادل می شود و باکتری هایی که آکنه تولید می کنند را نابود می کند. همچنین این ماسک جعفری برای درمان پوست چرب و التهاب نیز مفید است.
ماسک صورت جعفری برای پوست مرده و آلوده
یک مشت برگ جعفری همراه کمی ماست در مخلوط کن بریزید تا کامل مخلوط شوند. بعد از اینکه مایعی غلیظ حاصل شد، 1 قاشق چای خوری روغن بلغور جو دوسر و چند قطره هم روغن درخت چای درون آن بریزید و ماسک جعفری آماده شده را 15 دقیقه روی صورتتان اعمال کنید. اگر این کار را 3 مرتبه در هفته انجام بدهیم به مرور پوست مرده و آلوده به پوستی شاداب و سالم تبدیل خواهد شد.
ماسک جعفری و درمان سیاهی دور چشم
جعفری برای نابودی هاله های تیره دور چشم عالی است زیرا دارای کلروفیل و ویتامین های C و K می باشد که موجب روشن شدن دور چشم می شود و پف چشم را هم برطرف می سازد.
به همین منظور یک دسته جعفری را خرد کنید، بکوبید، آب آنرا بگیرید و یک قاشق چای خوری ماست را هم به آب جعفری اضافه نمایید. ترکیب حاصل شده را به زیر چشم و دور آن بمالید.
می توان با یک پنبه هم این کار را کرد و به مدت 10 دقیقه آنرا زیر چشم نگه داشت.
وقتی جعفری می خوریم بتاکاروتن آن، در بدن تبدیل به ویتامین A می شود و بدین شکل حفظ و ترمیم پوست شکل می گیرد. به همین سبب قابلیت ارتجاعی پوست بهبود یافته و زخم های پوستی سریع تر خوب می شوند.
خواص ماسک جعفری برای درمان جوش ها
روش تهیه ماسک جعفری برای درمان جوش: جعفری را با کمک قاشق در یک کاسه له کنید، 2 قاشق چای خوری عسل را هم به آن اضافه کنید تا عسل سبز رنگ شود. این ترکیب به صورت بمالید و 10 دقیقه روی صورت نگه دارید. سپس با آب بشویید و از مرطوب کننده استفاده کنید.
خواص آنتی باکتریالی که در جعفری و عسل وجود دارد فوق العاده برای تغذیه پوست شما عالی است و آنرا نرم و سالم می کند. در ضمن بهتر است از جعفری تازه استفاده کنید تا جعفری های خشک شده.
درمان نقاط تیره و رنگ پریدگی با جعفری
یک دسته متوسط از برگ های جعفری را در آبی گرم خیس کرده و سپس آنرا ریز خرد کنید و در هاون بکوبید. حالا یک قاشق چای خوری آبلیمو و یک قاشق غذاخوری عسل خام به آن اضافه کنید.
همچنان آنها را بکوبید و پس از تمیز کردن صورت خود با یک پاک کننده ملایم، ماسک را روی صورتتان اعمال کنید و 20 دقیقه به آن اجازه بدهید روی صورتتان باقی بماند. این کار طراوت خوبی به پوست می دهد.
روغن جعفری ضد قارچ و باکتری
اوژنول موجود در جعفری تاثیرات ضد باکتری و ضد قارچی ای دارد و می تواند پوست را در برابر عفونت های پوستی، آکنه، جوش حفظ کند. به همین منظور روغن جعفری را به صورت خود بمالید تا سلامت و زیبایی پوست شما حفظ شده و افزایش یابد.
توجه کنید که روغن جعفری را به طور مستقیم به صورت خود نزنید زیرا پوست را می سوزاند لذا بهتر است آنرا با روغن زیتون یا بادام ترکیب سازید و استفاده نمایید. اجازه دهید روغن جعفری تا 30 دقیقه روی صورتتان بماند.
جعفری ضد تورم پوست است
در جعفری روی وجود دارد لذا از تورم جلوگیری می کند و موجب تولید مجدد پوست می شود.
جعفری آنتی اکسیدان است
خواص جعفری آنتی اکسیدان است لذا با رادیکال های آزاد مبارزه می کند و سلامت پوست را قدرت می بخشد.
درمان چین و چروک با جعفری
چین و چروک های پوستی را می توان با جعفری درمان کرد زیرا دارای ویتامین C و مواد مقوی لازم است.
جعفری و درمان شوره سر
مقداری آب جوش آماده کنید و یک مشت برگ جعفری درون آن بریزید و اجازه دهید 30 دقیقه بجوشد. سپس مقداری آبلیمو به آن اضافه کنید و بگذارید سرد شود و آنرا روی موهایتان اعمال کنید.
خواص جعفری برای گزیدگی پوست
برای درمان گزیدگی های پوستی می توانید برگ های جعفری را به موضع بمالید تا تسکین یابد.
درمان لکه و کک و مک با خواص جعفری
برگ های جعفری را در آب جوش بریزید و بگذارید چند ساعت بجوشد. استفاده از این برگ های جعفری می تواند لکه ها و کک و مک را از بین ببرد. خصوصا روغن بذر جعفری، کبودی را هم از بین می برد.
خواص تخم جعفری
- طبع تخم جعفری، گرم و خشک است.
- تخم جعفری، نفخ را از بین می برد.
- باز کردن گرفتگی مجاری عروق، یکی از فواید تخم جعفری می باشد.
- تخم جعفری ادرار آور است.
- از تخم جعفری برای خارج شدن راحت تر و سریع تر جنین سقط شده نیز استفاده می شود، چرا که قاعده آور است.
- برای سقط جنین از شیاف تخم جعفری در مهبل استفاده می شده است.
- پنج تا ده گرم تخم گیاه جعفری را در دویست گرم آب می جوشانند و از آن برای خاصیت ادرار آوری اش استفاده می کنند.
- همچنین با جوشاندن 30 گرم تخم گیاه جعفری در دویست و پنجاه گرم آب می توان از این جوشانده برای قاعده آوری استفاده کرد.
برای مطالعه: تمام خواص ریحان سبز که شاید باور نکنید و بخندید!
خواص ریشه گیاه جعفری
- ریشه گیاه جعفری، ادرار آور و قاعده آور است.
- برای تسکین قاعدگی های دردناک می توان از ریشه جعفری استفاده کرد.
- همچنین در درمان سنگ کلیه و ناراحتی های کبدی نیز از ریشه جعفری استفاده می شود.
- یکی دیگر از خواص ریشه جعفری، درمان نفخ و زردی می باشد.
- ریشه جعفری، خاصیت اشتها آوری دارد.
3 خاصیت برگ و ساقه جعفری
- از ساقه جعفری له شده و یا برگ له شده ی آن می توان برای درمان ضرب خوردگی و خون مردگی اعضای بدن استفاده کرد.
- خواص ساقه چجعفری مسکن اعصاب است بنابراین بهتر است جعفری را همراه ساقه اش میل کنید.
- پمصرف دم كرده برگ جعفري براي بهبود بخشی به بواسير و سنگ كليه مفيد می باشد.
روش تهیه دمنوش جعفری
برای درست کردن دمنوش جعفری برای لاغری می توانید، پنج قاشق سوپ خوری برگ تازه جعفری را در یک لیتر آب بریزید و اجاز دهید حدود بیست دقیقه بجوشد. یا اینکه دو قاشق سوپ خوری جعفری خشک شده را در آب جوش بریزید و اجازه دهید حدود ده دقیقه دم بکشد.
انواع مختلف جعفری
گیاه جعفری در سه نوع دیده می شود. این سه نوع عبارتند از: برگ صاف یا تخت، برگ مجعد، هامبورگ.
جعفری برگ مجعد همان جعفری معمولی است که اغلب در سوپ و غذاهای دیگر استفاده می شود. جعفری برگ صاف، جعفری ایتالیایی نامیده می شود و طعم آن بسیار بیشتر از جعفری برگ مجعد است. از این نوع جعفری علاوه بر غذا در تهیه سس ها نیز استفاده می شود. جعفری هامبورگ نیز جعفری آلمانی یا ریشه شلغم نامیده می شود. ریشه این نوع جعفری را به صورت سرخ شده، بو داده یا خرد شده در سوپ و خورشت استفاده می کنند.
مضرات جعفری چیست؟!
-
گیاه جعفری نیز مانند تمام مواد خوراکی دیگر در صورت استفاده بیش از حد ضررها و عوارض جانبی خاصی را به وجود می آورد. برخی از این عوارض عبارتند از:
-
مالیدن روغن دانه جعفری روی پوست ممکن است در بعضی افراد حساسیت ایجاد کند و باعث خارش شود.
-
استفاده بیش از حد گیاه جعفری برای زنان باردار یا خانم هایی که در دوران شیردهی هستند می تواند مضر باشد.
-
گیاه جعفری ممکن است سدیم بدن را افزایش دهد به همین جهت مصرف زیاد آن به افرادی که فشار خون بالا دارند توصیه نمی شود.
-
گیاه جعفری ممکن است گاهی به کلیه نیز فشار وارد کند پس بهتر است افرادی که مشکل کلیوی دارند در مورد مصرف جعفری از پزشک خود مشورت بگیرند.
-
قبل از عمل جراحی بهتر است به مدت دو هفته گیاه جعفری را استفاده نکنید، زیرا جعفری ممکن است سطح گلوکز خون را کاهش داده و در طول جراحی با کنترل قند خون تداخل داشته باشد.
امیدواریم که مطالب گفته شده برایتان مفید بوده باشد.
خوشحال می شویم تجربیات، نظرات و سوالات خود را با ما در اکسیرطب به اشتراک بگذارید … .
مطالب زیر را حتما مطالعه کنید
2 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
فواید ساقه ی جعفری چیه؟
یا در خورشت بایستی استفاده کرد؟
میتوانید با سرچ کردن در اینترنت یا مطالعه دایره المعارف گیاهان دارویی خواص جعفری را بیابید.