علت چاقی چیست؟ | مهم ترین عوامل چاقی را بشناسید و لاغر شوید
4 حقیقت درباره اضافه وزن و چاق شدن
1️⃣ میزان چاقی در جهان از سال 1980 تا بحال به دو برابر افزایش یافته.
2️⃣ طبق آمارها، سال 2014 بیش از 1.9 بیلیون نفر بالغ، به اضافه وزن مبتلا بوده اند که در بین این تعداد، 600 میلیون نفر آنها از چاقی رنج می بردند. همچنین در این آزمایش مشخص شد که در سال 2014، 39 درصد از بالغان بالای 18 سال دارای اضافه وزن بوده و 13 درصد از آنها هم به چاقی دچار شده بودند.
و در پایان باید بدانید که در این سال، 4 میلیون کودک زیر 5 سال نیز اضافه وزن داشتند.
3️⃣ کشور های مرفه که افراد آن، بر اثر پرخوری، بیمار شده و جان خود را از دست می دهند، بیشتر از کشور های فقیری هستند که بر اثر کم خوری جان خود را از دست می دهند. در ضمن اغلب جمعیت جهان نیز در همین کشورهای مرفه زندگی می کنند.
4️⃣ اما چاقی به راحتی قابل پیشگیری و البته درمان است.
چاقی چیست؟
چاقی اصطلاحی است که عموما به معنای اضافه وزن می باشد. اما از نظر حوزه سلامت و درمان، چاقی طبقه بندی جداگانه ای دارد. ابتدا شاخص جرم بدنی یا همان body mass index را باید تعریف کنیم که یعنی جرم بدن ( بر حسب کیلوگرم ) تقسیم بر مجذور طول قدی وزن ( برحسب متر) شود. BMI = نتیجه معادله گفته شده.
1) اگر BMI نتیجزیر 20باشد ، فرد کم وزن است.
2) اگر BMIبین 20- 25باشد ، طبیعی است.
3) اگر BMIبین 25- 30باشد، فرد اضافه وزن دارد.
4) اگر BMIبالاتر از 30باشد فرد چاق است.
5) فردی که BMIبالاتر از 40دارد را چاقی مفرط درنظر می گیریم.
ضمنا افرادی که BMIبالای 35دارند و همراه آن مشکلاتی نظیر دیابت، فشار خون و قطع تنفس درهنگام خواب دارند نیز در ردۀ چاقی مفرط قرار می گیرند.
منبع: کتاب راهکار های درمان چاقی (دکتر نصیر دهقان)
خطرات و عوارض چاقی
به طور کلی افزایش میزان BMI، عامل اصلی چاقی بوده و احتمال ابتلاء فرد به بیماری های غیر واگیردار را افزایش می دهد.
بیماری های غیر واگیردار بر اثر چاقی:
- دیابت
- بیماری های قلبی-عروقی (حمله قلبی / سکته مغزی)
- اختلالات اسکلتی و عضلانی علی الخصوص آرتروز
- ابتلاء به سرطان هایی من جمله: سینه، تخمدان، کبد، پروستات، کلیه، کیسه صفرا، روده و آندومتر.
درست است، چاقی، عوارض بسیار جبران ناپذیری دارد، اما اگر اضافه وزن دارید، به هیچ وجه نگران نباشید و فقط دستورات لازم را اجرا کنید تا لاغری و تناسب اندام را تجربه کنید.
چرا چاق می شویم؟ (علت چاقی)
1) عوامل ژنتیکی
عوامل وراثتي مختلفي وجود دارند که باعث افزایش وزن در افراد ميشوند و حدود 30درصد چاقي ها مربوط به این نوع عوامل ميباشند.
2) علل هورمونی
الف) کاهش فعالیت تیروئید ب) بیماري کوشینگ: در این بیماري فقط تنه چاق مي شود. ج) هورمونهاي جنسي: چاقي به دنبال برداشتن تخمدانها.
و دیگر چاقیها که مربوط به افزایش یا کاهش ترشح هورمونهاي استروژن و پروژسترون مي باشد.
3) چاقی به دلیل مصرف دارو
الف) قرص هاي ضد بارداري از شایع ترین عوامل افزایش وزن است. ب) داروهاي آرامبخش، داروي اعصاب و ضدافسردگي
4) عدم تحرک
مخصوصا مشاغل پشت میز نشینی: با پیشرفت دنیا، و تغییرات اساسی در رفت و آمد ها، شغل های کم تحرک نیز گسترش یافته اند و مهم اینجاست که بر اثر این کم تحرکی، چاقی و بیماری به سراغ شخص می آید.
5) عدم توازن کالری دریافتی و مصرفی:
متعادل نبودن کالری های دریافتی و کالری های مصرفی است که موجب افزایش چربی در بدن شده و به مرور وزن ما افزایش می یابد.
6) افزایش مصرف غذا
چرا نمی توانیم این تعادل را بر قرار کنیم؟
مصرف غذاهایی که انرژی و چربی بالایی دارند اگر زیاد باشد، این تعادل از بین می رود و علت عدم توانایی ما برای حفظ این تعادل، سبک زندگی و در حقیقت برنامه غذایی ماست. باید غذاهایی که انرژی بالا و چربی زیادی دارند را به حد مورد نیاز مصرف کنید. در ادامه، توضیحات کامل گفته می شود.
عادتی کشنده که چاقی را بلای جان می کند
اولین قدم در درمان غیر دارویی چاقی با رژیم غذایی مناسب ، فعالیت بدنی و تغییر رفتاری و شیوه زندگی فرد آغاز می شود.
بسیاری از افراد هنگامی که افکار مشغول و مضطربی دارند دچار پرخوری می شوند که به آن چاقی استرسی می گویند. بعضی ها عادت به خوردن غذاهای چرب و همه چیز خواری دارند و عده ای دراثر متابولیسم پایین دچار چاقی شده اند. چاقی تا حدود زیادی تابع ژنتیک فرد است و به میزان زیادی هم تحت تأثیر غذاهای مطبوع و زندگی کم تحرک می باشد.
احتمال چاق شدن کودکانی که هر دو والد آنها چاق هستند ، حدود 80درصد است. درحالی که این میزان درمواردی که هر دو والد وزن طبیعی دارند فقط 15 درصد است. طیف گسترده ای از تحقیقات حاکی از توالی پلی ژنتیک چاقی و دخالت چندین مکانیسم متابولیسم در ایجاد آن است.
مهمترین عامل چاقي در ایران
با تحقیقاتي که بین سالهای 1385 تا 1390 به عمل آمد، عادات غذایي بد و اشتباه غذا خوردن و در واقع عدم آگاهي کافي در مورد تغذیه و غذا از مهمترین علل چاقی در ایران می باشد. ولي در آمریکا مهمترین علت چاقي، مصرف زیاد غذاست. خیلي از افراد چاق مراجعه کننده اظهار مي دارند، در روز غذاي خیلي کم مصرف مي کنند و به عبارت عامیانه مي گویند حتي آب هم مي خورند چاق مي شوند. واقعاً هم درست مي گویند. شیوع چاقي در ایران عمدتاً به علت پرخوري افراد نبوده بلکه به عادات غذایي نادرست باز مي گردد.
انواع چاقی
پنوع چاقی نیز در موفقیت یا عدم موفقیت در پیروی از رژیم لاغری نقشدارد. چاقی را می توانیم به دو نوع مردانه و زنانه تقسیم کرد.
1) چاقی نوع مردانه یا سیبی شکل
در این نوع چاقی معمولا تجمع چربی بیشتر در ناحیه شکم و اطراف کمر است. چون این نوع چاقی بیشتر در مردان چاق مشاهده می شود آن را چاقی نوع مردانه می نامند.
2) چاقی نوع زنانه یا گلابی شکل
در این نوع چاقی، تجمع چربی در باسن، کفل و ران ها است و چون این نوع چاقی بیشتر در زنان چاق رخ می دهد به آن چاقی نوع زنانه می گویند. البته گاهی اوقات چاقی نوع مردانه در زنان و چاقی نوع زنانه در مردان نیز مشاهده می شود.
منبع: کتاب راهکار های درمان چاقی (دکتر نصیر دهقان)
چگونه لاغر شویم؟
شما هر چه قدر هم وزن داشته باشید، برای کاهش وزن، ابتداء باید سراغ برنامه غذایی خود رفته و به مواد غذایی خود نگاهی بیندازید. هر آنچه که علت چاقی محسوب می شود باید از این برنامه حذف شود و سپس غذاهایی که باعث چاقی نمی شوند، جایگزین بشوند. در ادامه به بررسی آنچه دلیل چاقی به حساب می آید نیز خواهیم پرداخت.
مواد غذایی ای که علت چاقی محسوب می شوند
1️⃣ مواد قندی ، از علل اصلی چاقی :
در برنامه غذایی مدرن، یکی از خطرناک ترین مواد غذایی، قند اضافه شده می باشد. مصرف بالای قند، هورمون های بدن و فعالیت های بیوشیمیایی بدن را تحت تاثیر قرار می دهد و به چاقی و بیماری ها منجر می شود.
این قندها، نیمیفروکتوز و نیمی گلوکز هستند. ما از غذاهای متنوعی گلوکز دریافت می کنیم، مثل نشاسته، اما فروکتوز ها معمولا از قند اضافه وارد بدن می شوند که اگر میزان ورودی آنها بالا باشد، به سطح مقاومت بدن نسبت به انسولین ضربه می زند. همچنین فروکتوز نمی تواند مثل گلوکز، سیری را برای بدن تامین کند.
⭐ در نتیجه این عوامل، مصرف قند از مهم ترین علل چاقی محسوب می شود.
2️⃣ چربیهای ترانس :
چربی های ترانس همانطور که می دانید، ناسالم ترین چربی های خوراکی جهان محسوب می شوند. به این چربی ها هیدروژن اضافه شده تا بتوانند پایداری بالایی را در چربی های اشباع نشده ایجاد کنند. این چربی ها معمولا به عنوان مواد نگهدارنده ، به مواد غذایی بسته بندی شده اضافه می شوند مثل کیک و کلوچه ها و … .
چربی های ترانس، موجب التهاباتی در بدن می شوند و بر اثر این اتفاق ، چاقی و بیماری های قلبی – عروقی جدی ای بسراغ افراد می آید.
3️⃣ تغذیه های بی خاصیتِ مهندسی شده :
ویژگی ای که بر خلاف مواد غذایی تصفیه شده، در مواد غذایی فرآوری شده وجود دارد، اعتیاد آور بودن آنهاست. غذاهای فرآوری شده ای که ماندگاری بالایی دارند و خوش طعم و ارزان قیمت هستند مثل چیپس و پفک و فست فودها … .
⭐ صنعت تغذیه و ظرفیت اثرگذاری آن در کاهش چاقی
اگر غذاهای فرآوری شده ، تغییری در نحوه ساخت مواد غذایی خودشان ایفاء کنند، می توانند میزان مصرفی قند، نمک و چربی را در غذاهای ما کاهش دهند که در حال حاضر بالا هستند.
همچنین با محدود سازی بازار فروش اینگونه مواد خصوصا برای کودکان و نوجوانان نیز می توانند کمک شایانی به نرخ سلامتی کشورها بکنند.
4️⃣ اعتیاد به غذا خوردن با مصرف فست فود :
علت چاقی فقط خوردن زیاد نیست، گاهی مشکل ریشه ای تر است و فرد خوردنش دست خودش نیست. خوب است بدانید که قند های اضافه شده، باعث تحریک مرکز پاداش دهی مغزی می شوند و این قند را با مواد مخدر های معروفی چون کوکائین، نیکوتین و الکل مقایسه می کنند. به همین دلیل است که برخی کنترل خود را به هنگام میل فست فودها از دست می دهند و بیش از حد می خورند و رژیم لاغری نیز برای آنها سخت است. هنگامی که مغز به این مواد عادت می کند، تغییر برنامه غذایی مشکل میشود، لذا توصیه می شود که همیشه مصرف مواد فرآوری شده و خصوصا فست فودها را به کمترین حد ممکن برسانید تا از چنین مشکلاتی پیشگیری کرده باشید.
برای مطالعه 👈👈 درمان اعتیاد به غذا خوردن
5️⃣ آبمیوه علت چاقی است !!
آبمیوه ، از نوشیدنی هایی است که علت چاقی به حساب می آید. این نوشیدنی ها سرشار از قند هستند و این قاعده برای آبمیوه های 100% طبیعی نیز صادق است. مثلا در 250 میلی لیتر آب سیب و نوشابه کوکاکولا ، 24 گرم قند وجود دارد و فرقی ندارند.
و اما 250 میلی لیتر از آب انگور، دارای 32 گرم قند می باشد. همچنین در آبمیوه ها، فروکتوز بالایی وجود دارد که مقامت بدن به انسولین کاهش داده و سبب چاقی می شود.
بعلاوه، بدن ، از مایعات ، کالری بیشتری می گیرد و در نتیجه چربی های بدن بالا می رود.
✔ یائسگی و افزایش احتمال چاقی شکم
یکی از مشکلات رایج در دوران یائسگی، چاقی شکم است. هنگامی که بدن به بلوغ می رسید، هورمون استروژن، دستوری را صادر می کند که باعث افزایش چربی باسن و ران منجر می شود.
دوران یائسگی یک سال بعد از آخرین قاعدگی زن آغاز می شود. این دوره، زمانی است که سطح هورمون استروژن افت شدیدی پیدا می کند و شرایط بدن بیشتر در خطر چاقی شکم قرار می گیرد.
✔ کمتحرکی ، سمی مضر برای چاق شدن است
کم تحرکی را نه تنها از عوامل چاقی می دانند، بلکه سمی لاعلاج برای ابتلاء ما به بیماری ها نیز شناخته می شود. تحرک مناسب و انجام ورزش و نرمش در طول روز و هفته ضروری است. طی چند دهه گذشته، کم تحرکی از اصلی ترین دلایل چاقی به حساب می آمده و در حال حاضر نیز به همین شکل است.
در مطالعه ای وسیع بین سال های 1988 تا 2010 در امریکا، مشخص شد که کم تحرکی، تاثیر مستقیمی بر چاقی بدن و دور شکم مردان و زنان گذاشته است.
حتی طبق برخی تحقیقات ، کم تحرکی می تواند سبب بازگشت چاقی بعد از لاغر شدن شود. در این آزمایش، افراد لاغر شده تا یک سال ورزش های هوازی و مقاوتی را ادامه دادند، اما عده ای دیگر ورزش نمی کردند. افراد کم تحرک پس از یک سال، بین 25% تا 38% با چاقی شکم مواجه بودند.
امیدواریم گفته های ما برایتان مفید بوده باشد.
سوالات و پیشنهادات خود را با ما در اکسیرطب در میان بگذارید … .
دیدگاهتان را بنویسید