علت ناباروری زنان، 7 مشکل مهمی که حتما باید از آنها با خبر باشید
مقدمه:
علل زنانه، بخش زیادی از علل نازایی در زوجین را به خود اختصاص داده است و در این مقاله سعی داریم تا به طور کاملا علمی و دقیق این مشکلات زنانه که علت نازایی زنان است را برای شما مطرح کنیم.
به طور کلی مشکلاتی که در رابطه با نازایی زنان وجود دارد عبارتند از؛ مشکلات منی زن، مشکلات مربوط به تخمدان ها و مجاری منی، مشکلاتی از ناحیه رحم، اختلالاتی در نواحی اندام های مختلف و همچنین عللروحیو روانی و رفتاری.
علت ناباروری زنان چیست؟
1) مشکلات منی
مشکلاتی که به منی زن و مرد مربوط می شود (تخمک، اسپرم و ترشحات و ترکیبات آنها) به عنوان یکی از عوامل نازایی شناخته شده است. حکمای طب سنتی معتقدند که منی در مرد و زن هر دو وجود دارد و از نظر آنها؛
اختلالاتی که در کیفیت و کمیت منی ایجاد می شود می تواند مشکلاتی برای باروری ایجاد کند.
تعریف منی در طب سنتی: به مجموع ترشحات خارج شده از تخمدان به همراه تخمک زن و ترشحات خارج شده از غدد موجود در واژن در هنگام نزدیکی را منی می گویند.
بروز اختلالات در کمیت منی
منظورمان از اختلال کمی به این معناست که منی زن به قدری کم است که برای تولید جنین کافی نیست و این امر موجب ناباروری زن می شود.
معمولا افرادی که این اختلالات را دارند، سابقه انجام ورزش های شدید یا گرفتن رژیم های لاغری ( که موجب ضعف بدنی می شود) یا مصرف مخدراتی چون بنگ و کوکنار و … را دارند.
علامت کم بودن منی زن؛ خروج کم و کند آن می باشد و انزال به سختی و بعد از حرکات زیاد صورت می گیرد.
وجود اختلالات در کیفیت منی
کوچک ترین سوء مزاجی که در منی به وجود می آید می تواند در کیفیت آن تاثیر بگذارد. بروز این سوء مزاج ها به صورت های مختلفی همچون گرم، سرد، تر، خشک و ترکیبی بروز می کند و معمولا به علت استفاده از غذاهای مخالف با مزاج و خوردن ترشی ها و خوراکی های سرد و خشک به وجود می آید و در نتیجه موجب تضعیف قدرت باروری در خانم ها می شود.
در ضمن توجه داشته باشید که سردی منی می تواند به علت حبس شدن طولانی مدت منی در مجاری خود باشد که این حبس بر اثر نزدیکی نکردن طولانی مدت است.
2) مشکلات تخمدان ها و مجاری منی
اگر اندام های مذکور اختلالی رخ دهد، موجب ناباروری زن می شود و این اختلالات به دوگونه هستند؛
الف) مشکلات ساختمانی: همچون از دست دادن تخمدان و یا لوله
ب) مشکلات عملکردی: همانند مصرف زیاد کافور یا استفاده از دارو هایی مثل شوکران که خاصیت تخدیر بالایی دارد و موجب آسیب رسیدن به تخمدان ها می شود.
3) مشکلات مربوط به خود رحم
طب سنتی رحم را عضوی گلابی شکل می داند و قسمت بالایی آنرا غور رحم (فوندوس) و بخش پایینی آنرا هم فم رحم (سرویکس) نام گذاشته اند.
توضیح بیشتر علل ساختمانی مشکلات رحم|
حاملگی زمانی رخ می دهد که رحم سالم باشد و اگر رحم شما سالم نباشد حاملگی هم منتفی است، بنابراین هر عاملی که ساختمان و سیستم عملکرد رحم را مختل کند باید بشناسیم و آنرا برطرف کنیم.
اما عوامل تهدید کننده رحم؛
1) دلایل انسدادی رحم:
انسداد از عوامل مهم برای نازایی است، که هر قسمت از مسیر منی به رحم بسته و منسد شود باعث بسته نشدن نطفه می شود و در نتیجه بارداری صورت نمی گیرد. انسداد شامل مواردی است همچون؛
- تنگی دهانه رحم که بر اثر ترمیم زخم و یا تنگی سرویکس به دلیل سردی و خشکی بسیار بالا در رحم که به آن انضمام فم رحم می گویند.
- زوائد گوشتی (زگیل و یا پولیپ) موجود در رحم که مانع از ورود منی به داخل رحم می شوند.
- وجود رتق در واژن (که رتق به معنای زائده ای از جنس غشا، عضله و یا زخم التیام یافته است) که از ورود آلت تناسلی به رحم جلوگیری می کند و یا مانع از ورود کامل منی به رحم می شود.
2) میلان رحم؛
میل رحم به یک سمت که این تغییر باعث جابجایی دهانه رحم از مقابل دهانه واژن می شود (یعنی تغییر زاویه سیروکس) و در نتیجه رسیدن منی به رحم با مشکل مواجه می شود. خبر خوب آنجاست که این حالت با معاینه به راحتی قابل تشخیص است.
یکی از نشانه های این مشکل شکایت زیاد زن از درد نزدیکی می باشد.
دلایل بروز مشکل میلان:
1) انقلاب رحم: این حالت مرحله ای شدید از پایین آمدن رحم است که در این حالت رحم به سمت بیرون منقلب می شود.
2) بروز ورم هایی در رحم: در طب سنتی ورم های رحم به دو بخش گرم و سرد تقسیم می شود. ورم گرم ناحیه رحم با نشانه هایی چون تب و درد رحم همراه می باشد.
ورم های سرد رحم هم به دو قسمت تقسیم می شوند؛ سوداوی و بلغمی و نشانه های آن عبارتند از: احساس سنگینی در رحم، اختلالاتی در دفع ادرار و مدفوع.
3) ریح و باد غلیظ در رحم: در این حالت دائما حاتت نفخ بین ناحیه فرج و ناف وجود دارد که در هنگام نزدیکی بادی از واژن خارج می شود همچون گازی که از روده خارج می شود و همچنین در دق شکم صدایی همچون طبل به گوش می رسد.
4) جراحت های چرکی: که این جراحت ها می تواند در خود رحم و یا در دهانه آن ایجاد شود.
5) بواسیر رحم: این مشکل شبیه است به بواسیر مقعد است و به خاطر باز شدن عروق رحم به وجود می آید.
علامت بواسیر رحم: خونریزی که بعضا این خونریزی همراه با درد است و فرق این خون با خون دوران قاعدگی آن است که خون قاعدگی ممتد بوده و باعث فساد رنگ چهره نمی شود ولی خون بواسیر منقطع بوده و باعث لاغری و فساد رنگ صورت می شود.
6) وجود سفتی در قسمتی از رحم، همچون وجود توده در رحم.
7) پر شدن عروق در طرفی از رحم.
8) پر شدن رباط ها و الیاف یک طرف رحم با اخلاط لزج بسیار
توضیح بیشتر مشکلات عملکردی
اختلالاتی که در عملکرد رحم به وجود می آید می تواند باعث نازایی شود و این اختلالات عبارتند از اختلالات قاعدگی و سوء مزاجات در رحم.
اختلالات قاعدگی شامل بند آمدن خون قاعدگی، کاهش مقدار خونریزی، طولانی شدن فواصل خونریزی است و این اختلالات به هر دلیلی که باشند، می توانند در روند بارداری مشکلاتی ایجاد کند.
حکمای طب سنتی می گویند؛
هر عضوی از بدن، مزاج مخصوص خودش را دارد و در صورتی که این عضو، از حالت اعتدال مزاج خودش خارج نشود به درستی کار می کند و در غیر این صورت، سوء مزاج رخ می دهد.
سوء مزاج به دو شکل رخ می دهد؛ با ماده و بدون ماده
سوء مزاج با ماده شامل سوء مزاج های با ماده صفرا، بلغم و سوداست که مزاج منی و رحم به علت ترکیب با یکی از اخلاط مذکور به فساد کشیده می شود.
اما سوء مزاج های بدون ماده عبارتند از:
- سردی شدیدی که بر رحم عارض می شود و این موجب تنگی و فشردگی عروق و مجاری رحم می شود. عموما این سوء مزاج بر اثر نوشیدن آب سرد رخ می دهد و در نتیجه منجر به سردی و خشکی رحم می شود.
- سوء مزاج گرم رحم که موجب سوختن منی و فساد آن می شود. آب و هوای گرم قادر است تا یک گیاه را بسوزاند و به همین شکل سوء مزاج گرم رحم هم می تواند نطفه را بسوزاند و در نتیجه این عامل هم یکی از اسباب نازایی زنان شناخته می شود.
- سوء مزاج تر در رحم هم موجب اختلال در باروری می شود زیرا رطوبت قادر است قوه نگهدارنده و جاذبه منی را در رحم تضعیف کند که در نتیجه؛ رحم، منی را با قدرت جذب نمی کند و این برای باردار شدن مشکل زاست.
- سوء مزاج خشک که موجب خشکی و فساد منی می شود، چراکه خشکی از عواملی است که غلظت را افزایش داده و از قابلیت شکل پذیری منی جلوگیری می کند.
- هر سوء مزاجی که به علت سردی یا گرمی و یا خشکی در رحم رخ می دهد، می تواند منافذی که به رحم غذا می رسانند را تنگ تر کند و به این شکل غذارسانی به رحم و تشکیل تخم تازه با مشکل مواجه می شود و این خودش، علت ناباروری زنان است که توجه ویژه می خواهد.
4) مشکلات اندام های بدن
نکته مهم و اساسی درباره علت ناباروری زنان که بسیاری از حکما به آن اشاره می کنند آن است که؛
هرگونه آسیبی که به اعضای رئیسه بدن که مبدایی برای تولید منی هستند وارد شود، می تواند موجب ناباوری شود همانند:
🛑 ضعف در ناحیه مغز: همچون نارسایی زودرس در تخمدان که بر اثر استرس بالا یا بر اثر هر اختلالی در راه تولید هورمون های جنسی ممکن است به وجود بیاید.
🛑 ضعف قلب
🛑 ضعف کبد
آسیب رسیدن به نواحی دیگر بدن که از اعضای رییسه نیستند هم خطر ناباروری را دارد، زیرا برخی از اعضای بدن مثل معده و سیستم گوارش باید تغذیه بقیه اندام های بدن را فراهم کنند و اختلال در آنها به معنای اختلال در بقیه اعضای بدن است و در آخر باید اعضای هضم هم قدرت بالایی داشتته باشند تا نطفه به درستی بسته شود.
5) نقش موثر وزن در باروری یا ناباروری
گاهی از اوقات مشکلات عمومی بدن باعث ایجاد اختلالاتی در عملکرد رحم می شود که نتیجه آن هم ناباروری خواهد بود که به برخی از این عوامل اشاره می کنیم؛
1) چاقی بیش از حد
آنچنان تفاتی ندارد که این چاقی زیاد فقط در ناحیه رحم باشد یا در تمام بدن.
اضافه وزن و چاقی به معنای چربی بالای بدن است که این چربی بالا موجب فشرده شدن مجاری منی می شود و در نتیجه منی را با فشار خارج می کند و همین فشار است که اجازه اسقرار منی در جایگاه خودش را نمی دهد.
با وجود این شرایط باید نزدیکی به صورت سجده صورت گیرد تا از فشار بر روی مجاری منی بکاهد، در ضمن توجه داشته باشید رطوبت بر منی خانم های چاق غلبه دارد و منی قابلیت تولید را ندارد.
2) لاقری بیش از حد
لاغری هم مثل چاقی تفاوتی ندارد که فقط در رحم باشد یا در تمام بدن.
اگر شما خانم ها در این حالت حامله شوید، تمام غذای دریافتی صرف خود شما می شود و هیچ غذایی برای جنین شما باقی نمی ماند و به همین خاطر تخم تشکیل نمی شود و یا اگر تشکیل شود در همان مراحل اولیه نابود می شود چون هیچ تغذیه ای به آن نمی رسد.
6) علل روحی و روانی
علت ناباروری زنان حتی شامل احساساتی همچون خشم شدید، ترس ناگهانی، غم و اندوه فراوان هم می شود و این موارد تاثیر زیادی بر حاملگی دارند که باید از آنها پرهیز کنید.
برای درمان غم و اندوه و داشتن زندگی پراز شادی، حتما گیاه ضد افسردگی زعفران را مصرف کنید.
علل رفتاری:
گاهی در زوجی که از جهت باروری سالم هستند، قبل یا بعد و یا در هنگام نزدیکی اتفاقی رخ می دهد که موجب نازایی می شود و آن اتفاقات عبارتند از؛
انزال قبل از اشتمال (به این معنا که انزال مرد و زن مختلف بوده و یکی زودتر از دیگری به انزال برسد) در این صورت نطفه یا بسته نمی شود و یا دیر بسته می شود.
اگر بعد از رسیدن منی به داخل رحم موارد زیر رخ دهد، بارداری با مشکل مواجه می شود؛
🛑 برخاستن سریع زن بعد از انزال، چراکه در این حالت منی لغزیده و از رحم خارج می شود و در آخر بارداری رخ نمی دهد.
🛑 وقوع حرکاتی سخت بعد از نزدیکی مثل پریدن و وارد شدن صدمه به رحم.
🛑 زیاده روی در نزدیکی که در این حالت رحم به علت اشتیاق طبیعی برای جذب منی حرکت کرده و جنین را می کند و سقط می کند.
🛑 زیاده روی در حمام کردن: چون حمام از رطوبت بالایی برخوردار است و موجب سستی رحم می شود و همچنین گمایی که در حمام وجود دارد، جنین را محتاج هوای خنک می کند ولی با حمام بیشتر ما باعث سقط جنین می شویم.
🛑 آشامیدن خوراکی های مسهل
🛑 انجام فصد
🛑 سردی یا گرمی ناگهانی
🛑 استعمال داروهای خودسرانه توسط خانم ها که برای بارداری، اختلالات ادراری یا تنگی رحم صورت می گیرد هم خطر سقط جنین را به همراه دارد.
7) سن مادر
معمولا علت ناباروری زنان را نمی توان فقط در یک مورد منحصر کرد و علت ها روی هم تاثیر می گذارند و در آخر ناباروری شکل می گیرد که از شایع ترین این عوامل سن مادر است.
همانگونه که سن زن بالا می رود، تعداد تخمک های آن هم به سرعت کاهش می یابد و همچنین کیفیت تخمک های آن هم کم می شود و در نتیجه شانس اختلالات کروموزومی او افزایش می یابد که این مورد هم در جهت ناباروری است. بر اساس مطالعات انجام شده حدودا 70 درصد از سقط جنین ها به خاطر اختلالات کروموزومی است.
منبع؛ مجله طب سنتی اسلام و ایران
سولات و نظرات خود را با ما در مجموعه اکسیرطب در میان بگذارید … .
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.