بهترین برنامه غذایی در دروان قاعدگی از منظر طب سنتی
با برنامه ریزی منظم در تغذیه و رفتار ها، میتوان دروان راحتی را سپری کرد با ما همراه باشید.
برسی قاعدگی و درد های ناشی از آن
قاعدگی یا عادت ماهانه، که ما به صورت عامیانه آن را «پریود» مینامیم، خونریزی در اثر ریزش لایه داخلی رحم یا همان آندومتر است. خون و بافت آندومتر از طریق دهانه رحم و واژن دفع میشود. معمولا دوران قاعدگی با درد هایی در ناحیه رحم همراه است که به این درد ها دیسمنوره (Dysmenorrhea) گفته می شود.
دوران قاعدگی از مهم ترین دوره های زندگی هر خانمی به شمار می رود و عموما خانم ها را حدود 1هفته در ماه درگیر می کند و بیشتر زنان، درد قاعدگی را تجربه کرده اند. البته در چند درصد آنها این درد ناشناخته است چون هیچ درد و نشانه ای ندارند. اما درصد زیادی از زنان از دوران بلوغ دردهای کم، متوسط و شدید را تجربه میکنند. همه این دردها هم زیر سر مواد شیمیایی به نام پروستاگلاندین است. پروستاگلاندین از چربیهای ذخیرهشده در غشای سلولی ساخته شدهاند و باعث افزایش التهاب میشوند. قبل از شروع عادت ماهیانه در زنان سلولهای آندومتر که دیواره رحم را ساختهاند مقدار زیادی پروستاگلاندین تولید میکنند. در این دوران قاعدگی این سلولها میشکنند و پروستاگلاندینها آزاد میشوند. پروستاگلاندینها وارد جریان خون میشوند و دلیل اصلی درد، سردرد، تهوع و استفراغ هستند.
فعالیت های اصلی پروستاگلاندین :
✅ کمک به واکنش های التهابی در بافت آسیب دیده یا عفونی به منظور تسریع بهبودی
✅ حذف لخته های خونی بدون استفاده
✅ تنظیم عملکرد دستگاه تولید مثلی خانم ها مانند کمک به تخمک گذاری و تسهیل زایمان
✅ کنترل جریان خون: به این ترتیب که این مواد باعث انقباض دیواره عروق خونی شده و مانع از دست رفتن خون می شوند یا با به استراحت درآوردن عضلات در هنگام نیاز عروق را گشاد و جریان خون را افزایش می دهند
✅ انعقاد خون
✅ ایجاد تب و درد
✅ ترمیم عروق خونی آسیب دیده
بهترین برنامه غذایی دوران قاعدگی
هنگامی که یک خانم در دوران قاعدگی قرار می گیرد، هورمون های بدن او به سرعت تغییر می کنند و به علت از دست دادن خون، ویتامین ها و مواد معدنی بدن او هم کاهش می یابد.
بنابراین بدن شما در دوران قاعدگی از روند طبیعی خود خارج می شود، لذا برای آنکه با ضعف و مشکل مواجه نشوید و این مرحله را به آسودگی بگذرانید، باید تغییراتی را در برنامه غذایی خود ایجاد کنید و برخی از غذا ها را از آن حذف کرده و برخی دیگر را هم به آن اضافه کنید و در همین جهت ما بهترین برنامه غذایی در دروان قاعدگی را برای شما آمادهه کردیم و پیشنهاد می کنیم بهترین برنامه غذایی در دروان قاعدگی را از دست ندهید و با به کارگیری آن، دوران قاعدگی خود را با سختی کمتری بگذرانید و سلامت بدن خود را تقویت کنید.
چه مواد غذایی را باید مصرف کنیم؟
1) در دوران قاعدگی، ماهی زیاد بخورید
جدای از اینکه خود ماهی یک غذایی بسیار مقوی و سالم است، به علت امگا3 ای که دارد، در دوران قاعدگی می تواند درد شما را تا حد قابل توجهی کم کند و این ماده غذایی به عنوان یک آنتی اکسیدان و ضد التهابی قدرتمند شناخته می شود و به خاطر همین خاصیت، می تواند دردی که از ناحیه رحم حس می کنید را کاهش بدهد و همچنین کمردرد را هم تسکین بدهد.
بنابراین؛ خانم ها لطفا سعی کنید مواد غذائی ای که حاوی آهن هستند را بیشتر مصرف کنید.
✅ شما با یک فنجان عدس خواهید توانست 40 درصد از نیاز روزانه بدن خود به آهن را تامین کنید.😍
✅ همچنین شما با یک لیوان اسفناج بخارپز شده می توانید یک سوم از آهن مورد نیاز بدن خود (بدن یک خانم جوان) را تامین کنید چراکه تقریبا 7 میلی گرم آهن دارد.
به طور کلی سبزیجات تیره رنگ دارای ویتامین کا هستند، بنابراین فرآیند انعقاد خون و خون سازی در بدن با خوردن این سبزیجات افزایش می یابد.
✅ جگر و گوشت را هم برای افزایش آهن بسیار خوب است.
در ضمن، ماهی را فراموش نکنید که علاوه بر اینکه سرشار از پروتئین است و به همین خاطر برای پریود مفید است، از مقدار بالایی ویتامین ب هم برخوردار است که این امر هم موجب تقویت انرژی در بدن فرد می شود. واسید های چربی که در ماهی وجود دارد نیز از دیگر عواملی است که موجب تنظیم سیستم بدن در این دوران می شود.
2) موز را در دوران قاعدگی فراموش نکنید
اگر شما هم در دوران قاعدگی خود، حرکت های غیر منظم در روده دارید و از اسهال رنج می برید، ما به شما موز را پیشنهاد می کنیم که راه حلی آسان و خوش طعم است و فراموش نکنید:
موز از ارکان اساسی تغذیه در دوران قاعدگی می باشد.
در موز مقدار بسیار زیادی از منیزیم، فیبر، پتاسیم وجود دارد که موجب تنظیم حرکات روده شما می شود و بعلاوه می تواند اثرات مفیدی بر روی آرامش شما بگذارد و به عنوان مسکنی قدرتمند برای درد های نواحی کمر و عضلات شناخته می شود.
3) بروکلی و افزایش انرژی شما
حالت سستی و بیحالی در دوران قاعدگی، حالتی است که بین خانم ها رائج است و اگر شما هم این حالت را دارید پیشنهاد میکنیم برای درمان آن از بروکلی کمک بگیرید. برای طبخ بروکلی شما راه های مختلفی دارید بنابراین شما می توانید آنرا کباب کنید یا سرخ کنید یا آب پز کنید و یا اینکه به صورت خام در سالاد استفاده کنید.
بعلاوه خوب است بدانید که بروکلی مملو از فیبر است و موجب تغذیه شدن سریع بدن شما می شود
بروکلی همچنین سرشار از فیبر است و به سرعت بدن شما را تغذیه میکند که باعث کاهش نفخ میشود و حرکات نامنظم روده شما را نیز مدیریت میکند. منیزم و پتاسم بروکلی، علائم دردناک پیش از قاعدگی شما را کاهش میدهد
4) لیمو ترش یا لیمو شیرین میل کنید
مصرف لیمو باعث کنترل و تنظیم اعصاب و خلق و خوی شما می شود و همچنین برای کاهش دادن نفخ هم بسیار مفید است.
لیمو دارای میزان بسیار بالایی از مواد مغذی و آب است که به سرعت جذب خون بدن می شود.
برای آنکه از بی حالی خارج شوید و اگر حالت تهوع دارید و می خواهید به روال طبیعی برگردید خیلی خوب است که به اندازه یک لیوان آب لیمو شیرین مصرف کنید و همچنین میکس و ترکیبی از آبمیوه ها هم می تواند مفید باشد.
هشدار: مصرف بیش از حد آبمیوه، خودش عاملی برای اختلالات معدوی است.
5) تخم مرغ را روزانه مصرف کنید
در تخم مرغ ترکیباتی از مقادیر آهن، پروتئین، چربی های محلول در ویتامین، اسید چرب ها و … است و به همین دلیل مصرف تخم مرغ در دوران قاعدگی از اهمیت بالایی برخوردار است.
اولا تخم مرغ باید به شکل آب پز طبخ شود
ثانیا مراقب باشید که تخم مرغ بیش از اندازه طبیعی خود، آب پز نشود زیرا این امر موجب معده درد و سوزش معده می شود، همچنین نفخ آوری بیشتری هم دارد.
سعی کنید به طور مرتب روزانه تخم مرغ را مصرف کنید.
به طور کلی تخم مرغ از سالم ترین غذا های امروزه شناخته می شود.
6) مرکبات وسبزیجات و حس آرامش در دوران قاعدگی
اگر به دنبال کم کردن علائم قاعدگی هستید پس حتما سراغ مرکبات بروید که بسیار موثر هستند.
در مرکبات کلسیم و ویتامین د وجود دارد که موجب درمان اضطراب و افسردگی می شود چراکه مصرف کلسیم و ویتامین د با هم موجب تسکین یافتن درد و نفخ معده می شود و همچنین برطرف کننده نشانه های افسردگی است.
در مرکبات مقدار بسیار زیادی فیبر وجود دارد که مطمئنا می تواند به مشکلات گوارشی شما هم کمک برساند.
7) خوراکی هایی که دارای کلسیم هستند
کلسیم برای درمان گرفتگی عضلات بدن و کاهش درد قاعدگی بسیار مفید است.
بنابراین؛ مواد غذائی ای همچون کلم بروکلی، ماست کم چرب، شیر، سبزیجاتی که فیبر زیادی دارند، لوبیا، میوه و همچنین غلاتی که دارای کلسیم هستند را در برنامه غذایی خود در دوران قاعدگی قرار بدهید.
8) از تاثیرات آب غافل نشوید
شاید به نظرتان برعکس باشد ولی آب خوردن یکی از عواملی است که به درمان التهابات کمک می کند، زیرا موجب ازاد شدن آب های حفظ شده در بدن می شود و این آزادی برای درمان التهابات مفید است.
به طور کلی؛ بدن هنگامی که آب کافی به آن نرسد، آب را در خودش جمع می کند. بنابراین اگر به اندازه کافی به آن آب برسانید، بدن هم آبی که در خودش جمع کرده را رها کرده و بدن روند طبیعی را طی می کند.
9) دمنوش های گیاهی بخورید
مصرف دمنوش های گیاهی ای همچون گل گاوزبان هم می تواند در این دوران مفید واقع شود.
در دوران قاعدگی چه غذا هایی را نباید بخوریم؟
1) غذای چرب و مخصوصا فست فود ها
بر اساس توصیه هایی که محققان می کنند، زنان و مخصوصا آنهایی که دارای چربی های اشباع شده در بدن خود هستند باید در دوران قاعدگی خود، غذاهای پرچرب را کنار بگذارند. همچنین غذاهای سرخ شده ای همچون سیب زمینی سرخ کرده و یا پیاز سرخ کرده جزو بدترین غذا ها هستند. و بعنوان بدترین نوع چربی های اشباع شده می توان به بستنی و گوشت قرمز و کره و شکلات اشاره کرد. (البته مصرف شکلات تلخ کم چرب مشکل خاصی ندارد.)
2) غذاهایی که قند بالا دارند
مصرف شکر و مواد قندی در دوران قاعدگی مضر است و با کم کردن مصرف آنها می توانید به درمان دل درد و دیگر نشانه های قاعدگی کمک کنید.
3) کافئین
نوشیدن قهوه، چایی، شکلات، نوشابه هایی که گازدار هستند و هر محصول غذایی دیگری که حاوی کافئین است در دوران قاعدگی برای شما مضر محسوب می شود.
چراکه کافئین موجب گرفتگی عضله ها می شود و استرس را افزایش داده و میزان حساسیت در پستان را در دوران قاعدگی تشدید می کند. و کافئین می تواند خواب شما را دچار اختلال کرده و موجب تعریق شبانه شود.
❌ به طور کلی کافئین از عوامل تشدید نشانه های قاعدگی است.
4) غذاهایی که نفخ آور هستند
پس باید نوشیدنی های گازدار را کنار بگذارید، غذا هایی که منجمد شده اند و بیکن و هرچیزی که پر از سدیم باشد، قادر است در بدن شما نفخ ایجاد کند.
خبر بد آنجاست که:
5) غلاتی که تصفیه شده اند
غلاتی که تصفیه می شوند بخش زیادی از مواد غذایی خودشان را در فرآیند تصفیه سازی از دست می دهند و این امر باعث می شود که این غلات مشکلات بیشتری در سطح گلوکز بدن ایجاد کنند.
در نتیجه سعی کنید در این دوران غذاهایی همچون برنج سفید، ماکارانی و نان سفید و … را کمتر مصرف کنید تا درد های دوران قاعدگی کمتر شده و روند را به راحتی طی کنید.
6) غذاهایی که شور هستند
این سری از تغذیه ها هم در روند دوران قاعدگی شما تاثیرات سوئی دارند که بهتر است حتی الامکان از آنها هم خودداری کنید.
حرف آخر از مجموعه اکسیر طب:
در آخر هر سوالی دارید و یا اگر راجع به این موضوع نکته و نظری دارید، خوشحال می شویم آنرا از طریق نظرات با ما در میان بگذارید … .
دیدگاهتان را بنویسید