درمان فشار خون در بارداری، صفر تا صد پیشگیری و درمان آن
منظورمان از فشار خون در بارداری چیست؟
یعنی در دوران حاملگی فشار خون خانم باردار، بالاتر از حد اعتدال برود (PIH) که اینرا با نام های دیگری هم می شناسند همچون پره-الکامپسی ،توکسمی دیاتوکسمی حاملگی.
چه کسانی در بارداری با افزایش فشار خون مواجه می شوند؟
حدودا از هر 14 نفر، یک خانم دچار فشار خون بالا در دوران حاملگی می شود.
عموما افزایش فشار خون در دوران بارداری های اول اتفاق می افتد و در حاملگی های بعدی احتمال وقوع آن، کمتر است.
همچنین وقوع (PIH) -که در قسمت قبل با مفهوم آشنا شدید- در نوجوانان و خانم های بالای 40 سال بیشتر است. خیلی وقت ها در نیمه دوم بارداری رخ می دهد و غالبا در هفته بیستم است اما این امکان هم وجود دارد که در هنگام زایمان و یا پس از آن رخ بدهد.
فشار خون در بارداری چه زمانی بالا محسوب می شود؟
اگر فشار خون شما 15 درجه بیشتر از دوران قبل حاملگی افزایش پیدا کرد، به این معناست که فشارخون شما بالا رفته است و خطرناک است.
در همان اوایل حاملگی، عموما از هفته های پنجم تا اواسط سه ماهه دوم امکان دارد فشار خون شما کم شود چون هورمون های بارداری باعث گشاد شدن رگهای خونی می شود که به همین دلیل مقاومت بدن در مقابل جریان خون کم می شود.
فشار خون در بارداری چه زمانی پایین محسوب می شود؟
برای آنکه فشار پایین خود را متوجه شوید، عدد معینی وجود ندارد ولی برای تشخیص آن می توان از علایم زیر به راحتی کمک گرفت؛
- پریدن رنگ بدن
- احساس سستی و ضعف
- حالت تهوع
- سردرد
- سرگیجه
فشار خون های احتمالی در دوران بارداری
1) فشار خون مزمن:
بعضی وقت ها ممکن است خانم ها پیش از بارداری فشار خون بالایی داشته باشند، که به این نوع فشار خون، فشار خون مزمن می گوییم. درمان فشار خون مزمن معمولا با دارو ها صورت می گیرد. همچنین پزشکان، فشار خون بالا در هفته بیستم را فشار خون مزمن می دانند.
2) فشار خون دوران حاملگی:
این مشکلی است که از هفته بیتم به بعد حاملگی رخ می دهد و عموما هم بعد از زایمان بر طرف می شود و شایع ترین عارضه جانبی آن، القای درد زایمان است.
3) فشار خون مزمن همراه با پره اکلامپسی:
اگر زن قبل از بارداری فشار خون بالا داشت و بعد از بارداری هم در ادرار او پروتئین دیده شد و یا در دوران بارداری با عوارض دیگری رو به رو بشود، اینجا آن زن مبتلا به فشار خون مزمن همراه با پره اکلامپسی شده است.
⚠️ علائم ابتلا به پره اکلامپسی در کنار فشار خون
فشار خون بالا معمولا علامت خاصی ندارد ولی اگر کسی به اختلال پره اکلامپسی دچار شده باشد، علاوه بر فشار خون بالا از نشانه های زیر هم برخوردار است:
⭕️ مشکلات کلیوی و وجود پروتئین بیش از حد در ادرار (پروتئینوری)
⭕️ سردرد خیلی شدید
⭕️ حساسیت به نور و تغییر در کیفیت بینایی و حتی گاهی از دست دادن بینایی به طور موقت
⭕️ درد بالای شکم که عموما زیر دنده های سمت راست ایجاد می شود
⭕️ حالت تهوع و استفراغ
⭕️ کاهش سطح پلاکت ها در خون (ترومبوسیتوپنی)
⭕️ مشکلاتی در روند فعالیت های کبد
⭕️ کوتاهی نفس که از تجمع مایع در ریه ها نشات می گیرد
درمان فشار خون در بارداری با خواب کافی
خوابیدن یکی از عوامل موثری است که فشار خون شما را کاهش می دهد. بنابراین اگر کم بخوابید فشار خون شما بالاتر خواهد رفت که این مخصوص همه است و فقط شامل خانم های باردار نمی شود.
شاید شما هم از آن دسته افراد باشید که خوابیدن برایتان کار آنچنان راحت و بی دردسری نباشد، اگر اینگونه است پس پیشنهاد می کنیم اولا برای خواب خود یک برنامه منظم طراحی کنید، دوما سعی کنید در طول روز ورزش کنید و سوما از خوابیدن (یا همان چرت زدن) در میان روز پرهیز کنید.
[bs-quote quote=”بر اساس مطالعات انجام شده خواب کمتر از 7 ساعت و البته بیشتر از 8 ساعت یکی از عوامل فشار خون بالاست. همچنین یکی دیگر از عوامل افزایش فشار خون، کمتر از 6 ساعت در شب خوابیدن است.” style=”style-16″ align=”center” color=”#1fbc1a”][/bs-quote]
برنامه تغذیه مناسب برای جلوگیری از فشار خون بالا
شما با یک برنامه غذایی مفید نه تنها باعث پیشگیری از فشار خون در بارداری می شوید بلکه اگر به فشار خون هم مبتلا شده باشید، این برنامه مهم ترین درمان فشار خون در بارداری محسوب می شود پس پیشنهاد می کنم توصیه های زیر را جدی بگیرید:
- پر خوری و درهم خوردن را کنار بگذارید که بسیار مضر است. همه ما شنیده ایم که می گویند، خانم باردار باید به اندازه 2 نفر غذا بخورد ولی باید بدانید که این حرف، پشتوانه علمی ای ندارد و پر خوری از عوامل مهمی است که باعث افزایش وزن شما می شود و در نتیجه فشار خون شما بالا می رود.
- کمی قبل از آنکه سیر بشوید، غذا خوردن خود را تمام کنید.
- غذا را به خوبی بجوید.
- اگر فشار خون بالایی دارید پس سعی کنید هفته ای 3-2 مرتبه در وعده های غذاییتان از سبزیجات پخته و حبوباتی مثل ماش و چاشنی آلو یا آبغوره یا تمبر هندی استفاده کنید و در ضمن گوشت را به غذایتان اضافه نکنید که این باعث پاکسازی بیشتر بدن شما می شود.
- بیشتر سعی کنید به جای گوشت های گاو و شتر که هضم آنان سخت است، از گوشت های لطیف استفاده کنید مثل گوشت بره و کبک و بلدرچین و … . مخصوصا کسانی که دچار اختلالات گوارشی هستند این توصیه را بیشتر جدی بگیرند.
- غذا هایی که پروتئین بالایی دارند مصرف کنید:
یکی از مطالعات نشان داده است که افرادی که پروتئین بیشتری مصرف می کنند کمتر در معرض ابتلا به فشار خون هستند.
غذا های زیر دارای پروتئین زیادی هستند؛
- تخم مرغ (هر یک تخم مرغ: 6 گرم پروتئین)
- گوشت قرمز (هر 85 گرم: 22 گرم پروتئین)
- مرغ (هر 85 گرم: 27 گرم پروتئین)
- حبوبات (نیمی از یک فنجان لوبیا قرمز: 7.6 گرم پروتئین، همین مقدار عدس: 9 گرم و همین مقدار نخود: 7.3 گرم)
خواهشا غذا های فرآورده شده را کمتر بخورید
تقریبا بیشتر این نمک غذایی ای که وارد بدن ما می شود از طریق همین محصولات فرآورده شده است. غذاهای آماده ای که متاسفانه بسیار هم محبوب هستند مثل: فرآورده های گوشت گاو (سوسیس)، پیتزا، اسنک، سوپ کنسرو شده و چیپس و … .
خوب است بدانید که غذاهایی که کم چرب هستند، از نمک بیشتری استفاده می کنند تا کمبود چربی خود را جبران کنند.
بله درسته که با شرایط زندگی های امروزی نمی توان به طور کلی دور این غذاها را خط کشید ولی شما با کاهش مصرف این غذاها، در واقع باعث کاهش مصرف نمک، کربوهیدرات های فرآوری شده و شکر می شوید که این بسیار مطلوب است.
در ضمن حتما برچسب روی این مواد غذایی را هم چک کنید؛
استرس کمتر، فشار خون کمتر
متاسفانه استرس جزء جدایی ناپذیر زندگی های امروزی ما شده است و باید سعی کنیم آنرا به کمترین حد ممکن برسانیم.
اصلی ترین راه برای درمان استرس، افزایش نیروی ایمان به خداست ولی در کنار آن، روش های زیادی برای مقابله با اضطراب وجود دارد که یکی از آسان ترین آنها مصرف بهترین گیاهان دارویی است همچون زعفران و گل گاوزبان و … .
اما صحبت از گیاهان دارویی شد، حالا به بررسی گیاهان دارویی مفید برای درمان افزایش فشار خون در بارداری می پردازیم … .
گیاهان دارویی و درمان فشار خون در بارداری
یکی از راه های درمان فشار خون در بارداری که البته بسیار هم ساده و آسان است، همین گیاهان دارویی هستند … .
گیاهان دارویی مفید برای درمان فشار خون بالا عبارتند از؛
- سبزیجاتی همچون؛ ریحان، ترخون، کدو، گشنیز، سیر، ریواس، موسیر، کاسنی، شوید، شنبلیه ونعنا، کنگر و جعفری.
- میوه ها و مرکباتی همچون؛ هندوانه، انگور، زیتون، خیار، سرخ ولیک، انجیر، گریپفروت و زالزالک.
- همچنین خاکشیر و سماق و عناب و قره قات هم از عوامل درمانی کاهش فشار خون محسوب می شوند و می توان آنها را به عنوان چاشنی در غذا ها هم مصرف کرد.
هشدار: هیچوقت زیاده روی کار درستی نیست و هرگز برای گرفتن نتیجه بیشتر و سریع تر، روی به مصرف زیاد گیاهان دارویی یا میوه های مفید نیاورید خصوصا سبزیجاتی همچون جعفری ، سیر، گشنیز، شنبلیله، نعناع و همچنین کاسنی و شنبلیله خطر سقط جنین را در 3 ماه اول دوران بارداری به همراه دارند.
شکلات تلخ، درمانی شیرین برای فشار خون بالا
درمان فشار خون در بارداری با طعمی تلخ از کاکائو می تواند یک درمان جالب و در عین حال لذت بخش برای شما خانم های عزیز باشد. بر اساس مطالعات دانشگاه هاروارد مشخص شده که خوردن یک تکه شکلات می تواند باعث کاهش فشار خون بشود. البته توجه کنید که باید میزان کاکائو شکلات باید بالاتر از 60 درصد باشد.
درمان فشار خون در بارداری با ترک سیگار
مطمئنا به نظر بعضی از سیگاری ها این حرف عجیب است ولی حقیقت آن است که سیگار برای هر جنبه ای از سلامتی که فکر کنید مضر است. شما با سیگار کشیدن، فورا فشار خون و ضربان قلب خود را بالا می برید که این کار به علت مواد شیمیایی موجود در تنباکو های سیگار، در طولانی مدت موجب آسیب رسانی به دیواره عروق خونی و تنگ شدن شریان ها می گردد.
و خبر بدتر آنجاست که سخت شدن شریان ها موجب افزایش فشار خون می شود. حتی اگر در معرض دود سیگار هم باشید باز این مضرات البته خیلی خفیف تر در کمین شما هستند.
بنابراین اگر به دنبال درمان فشار خون در حاملگی هستید، دور دخانیات را خط بکشید.
نظرات شما برای ما مهم است، خوشحال می شویم آنرا با ما در میان بگذارید … .
مطالب زیر را حتما مطالعه کنید
1 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
وای خوب شد این مقاله رو خوندم خیلی توی دوران بارداری فشار خون داشتم ممنون از شما